Składniki:
- Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) 500g
- jajko 1 szt.
- mąka pszenna 3 łyżki
- bułka tarta 2 łyżki
- czosnek 3 ząbki
- majeranek 1 łyżka
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Długie, płaskie metalowe lub bambusowe szpikulce obkleić cienką warstwą (0,5 – 1cm) masy ziemniaczanej. Maczając dłoń w wodzie, używając kciuka i palca wskazującego, uformować równomierną grubość. Tak przygotowane szaszłyki upiec na grillu bez rusztu lub na ognisku (farsz nie powinien niczego dotykać) na złoty kolor.
Podawać z salsą warzywną.
Salsa warzywna:
- papryka kolorowa 2 szt.
- papryka ostra 1 mała szt.
- ogórek świeży 1 szt.
- pomidory 2 szt.
- bazylia świeża ½ pęczka
- sok z limonki 1 łyżka
- oliwa 2 łyżki
- sól do smaku
Wykonanie:
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać również pokrojonego w kostkę ogórka i pomidory oraz poszarpane listki bazylii. Dodać sok z limonki, oliwę, oraz sól do smaku i wymieszać.
Smacznego!
Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR