iswinoujscie.pl • Środa [14.06.2017, 09:25:14] • Polska

Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów

Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów

fot. Organizator

Sezon na szparagi w pełni! To wyjątkowo smaczne warzywo zwojowało majowo-czerwcowe menu. Są one nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Ich smaczne, długie pędy zawierają mnóstwo witamin i niezbędnych minerałów. Znajdziemy w nich witaminę C i E, fosfor, wapń, kwas foliowy oraz błonnik. Szparagi pokochamy również za to, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Po odcięciu twardych końcówek białe szparagi należy delikatnie obrać, natomiast zielone wystarczy jedynie umyć.

Amatorów dań przygotowanych na bazie tego wyjątkowego warzywa stale przybywa. Nic w tym dziwnego – są niezwykle aromatyczne, a jednocześnie delikatne. I to właśnie z ich pomocą proponujemy przygotować apetyczny, aksamitny sos z dodatkiem serka topionego. Świetnie sprawdzi się on jako dodatek do białego mięsa, ryb czy warzyw przygotowywanych tradycyjnie lub na grillu!

Kremowy sos szparagowy
Składniki:

1 pęczek świeżych białych szparagów
300 ml śmietanki słodkiej 18%
300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz, tymianek do smaku
1 łyżeczka soku z limonki

Wykonanie:
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.

Smacznego!

Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Więcej informacji: www.msm-monki.pl

Magdalena Brzęczek
Młodszy Specjalista ds. PR

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/49196/