iswinoujscie.pl • Niedziela [04.06.2017, 16:25:56] • Świnoujście

Miałeś problemy? Spodziewaj się częstych kontroli

Miałeś problemy? Spodziewaj się częstych kontroli

Autor: wideonet( fot. Fotolia.com )

W czerwcu ruszają kontrole sanepidu. W obiektach gastronomicznych badane będą lody i ciastka z kremem, a także wędzone ryby. Sprawdzane będą także miejsca wypoczynku dzieci i młodzieży. Zaplanowano, że przez trzy miesiące przeprowadzonych zostanie 100 kontroli.

O swoich planach Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna poinformowała świnoujskich radnych. W zakresie higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku przez 3 najbliższe miesiące przeprowadzić chce100 kontroli.

W obiektach, w których stwierdzano nieprawidłowości w 2016 r., w sezonie letnim 2017 r. zaplanowano kontrole ze wzmożoną częstotliwością – padła już zapowiedź.

I nie będzie tak, że każdej kontroli będzie można się spodziewać. Będą również kontrole nieplanowane – poinformował rajców sanepid - wynikające z bieżących potrzeb.

Te potrzeby to przykładowo konieczność sprawdzenia, czy wykonano zalecenia z poprzednich kontroli oraz wydane decyzje administracyjne. Będą też oczywiście kontrole na wniosek przedsiębiorców, którzy muszą mieć zatwierdzone nowe obiekty. W planach są też tzw. kontrole tematyczne. No i oczywiście interwencyjne, gdy ktoś zgłosi nieprawidłowości.

Kontrolerzy sprawdzą też, w jakich warunkach wypoczywają dzieci i młodzież.

Zgodnie z harmonogramem poboru próbek w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu w zakresie zanieczyszczeń mikrobiologicznych pobranych zostanie10 próbek lodów produkowanych z udziałem mleka (tradycyjne) oraz 5 próbek lodów z automatu - poinformował radnych sanepid. - Ponadto Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu w ramach próbek rezerwowych zaplanował pobór 45 próbek lodów do badań mikrobiologicznych w zakładach będących pod jego nadzorem oraz 5 próbek ryb wędzonych z jednej wędzarni.

Pobór próbek ruszył w maju (15 próbek), kolejne będą w czerwcu (5 próbek), lipcu (20 próbek), sierpniu (5 próbek). Także od maja do września badane będą wyroby ciastkarskie z kremem niepoddanym obróbce termicznej oraz z kremem poddanym obróbce termicznej. Sprawdzane będzie, czy nie zawierają zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/48934/