Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Składniki:
- Serek Wiejski bez laktozy 200g (np. OSM Piątnica) 2 szt.
- pomidory bez skórki w puszce 600ml
- sok pomidorowy 300ml
- ogórek świeży 100g
- papryka świeża żółta lub czerwona 1 szt.
- wino białe wytrawne 100ml
- cukier 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Świeżą paprykę pokroić w kostkę i dokładnie zmiksować blenderem z pomidorami i sokiem pomidorowym. Obrać ogórka, pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowania, dodatkowo do całości wlać także płyn z serka wiejskiego. Na koniec dodać białe wino, przyprawić wedle uznania solą i pieprzem i raz jeszcze dokładnie zmiksować.
Zimny chłodnik przelać do miseczek, a wierzch posypać ziarenkami serka wiejskiego.
Chłodnik najlepiej smakuje z grzankami z masłem czosnkowym.
Smacznego!
Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR