iswinoujscie.pl • Piątek [12.05.2017, 09:29:44] • Polska

Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą Polską z Kociewskiej Spiżarni

Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą Polską z Kociewskiej Spiżarni

fot. Organizator

Cukinia – bogate źródło cennych witamin, warzywo lekkostrawne i przede wszystkim bardzo smaczne. Możemy przyrządzać ją na wiele sposobów, ale najlepiej smakuje w wersji na ciepło. Skoro tyle z w niej dobrego udajmy się do kuchni i przyrządźmy pyszną, a zarazem prostą przekąskę. Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i aromatyczną kiełbaską wyglądają tak apetycznie, że w mig znikną ze stołu!

Składniki:
- Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) 200g
- Kiełbasa (np. Polska z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella) 100g
- cukinie młode okrągłe 2szt.
- rozmaryn świeży 1 gałązka

Dip z pomidorów suszonych:
- pomidory suszone z oleju (razem z olejem) 200g
- bazylia świeża 3 gałązki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- papryka ostra 1 łyżeczka
- woda 100ml
- cukier brązowy 1 płaska łyżeczka
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i gotowe.

Wykonanie:
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z gniazda nasienne. Z kiszki ziemniaczanej ściągnąć osłonkę, dodać pokrojony rozmaryn i wymieszać. Napełnić połówki cukinii farszem z kiszki. Kiełbasę pokroić w jednocentymetrowe plasterki i pionowo umieścić je w farszu. Tak przygotowane upiec w piekarniku w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut.
Podawać z dipem z suszonych pomidorów.

Smacznego!

Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/48598/