Apetyczne pierożki w greckim klimacie: Spanakopita z serem Aldamer
Składniki:
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 średnia cebula
• 600 g świeżego szpinaku
• 1 pęczek koperku
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 jajko
• 250 g sera Aldamer MSM Mońki
• sól i pieprz do smaku
• gotowe ciasto francuskie
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o boku ok. 12cm. Na środek położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół, narożnik do narożnika, i skleić boki za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 200oC przez ok. 20 minut.
Podawać z klasycznym greckim sosem tzatziki, czyli jogurtem naturalnym typu greckiego zmieszanym z utartym zielonym ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem.
Smacznego!
Magdalena Brzęczek
Młodszy Specjalista ds. PR