iswinoujscie.pl • Piątek [14.04.2017, 08:30:56] • Polska

Wielkanocny baranek z domowego masła!

Wielkanocny baranek z domowego masła!

fot. Organizator

Czego będziemy potrzebować? - Śmietanka 42% 200ml (np. od OSM Piątnica – 2szt.) - mikser - wysokie naczynie - drewniana foremka

Wykonanie domowego masła:

Dwie schłodzone śmietanki wlać do wysokiego naczynia, a następnie ubijać ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka, należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Wykonanie baranka z masła:

Formę do baranka należy namoczyć w zimnej wodzie. Następnie posypać solą, wypełnić domowym masłem i wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut.

Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/48130/