iswinoujscie.pl • Piątek [31.03.2017, 11:42:39] • Polska

Krokiety ziemniaczane z Szynką Mistrza Kołodzieja i oscypkiem

Krokiety ziemniaczane z Szynką Mistrza Kołodzieja i oscypkiem

fot. Organizator

Składniki: - Szynka (np. Mistrza Kołodzieja firmy Gzella) 150g - cebula 4 szt. - smalec 2 łyżki - ziemniaki 600g - oscypek 100g - mąka pszenna 6 łyżek - natka pietruszki 1 mały pęczek - jajka 3 sztuki - sól, pieprz do smaku - bułka tarta 1 szklanka - olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Szynkę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Ziemniaki ugotować, wystudzić, skręcić na maszynce do mięsa i dodać do szynki z cebulą. Dodać również starty na tarce oscypek, posiekaną natkę, połowę mąki i dwa jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić. Jeśli masa jest za luźna, dodać bułkę tartą.

Uformować krokiety, panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju.
Rada: Krokiety wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym!

Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/47858/