iswinoujscie.pl • Sobota [25.03.2017, 21:22:29] • Polska

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

fot. Organizator

Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje świątecznego mazurka z nieoczywistym nadzieniem serowo-cytrusowym oraz wypełnione pysznym chrzanowym musem tartaletki. Zdradza też kulinarne triki.

POTRZEBUJESZ:
• mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
• masło 250g
• cukier puder 100g
• cukier kryształ 100g
• jajko 1 sztuka
• żółtka 2 sztuki
• sól szczypta
• proszek do pieczenia szczypta
• serek kremowy 500g
• cukier waniliowy 1 opakowanie
• śmietana 36% 150g
• cukier 50g
• skórka z cytryny i pomarańczy
• mieszane bakalie 1 opakowanie

Czas przygotowania: 60 – 90 minut


DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.
2. W międzyczasie…
Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.

3. To już prawie meta!
Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.
Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

fot. Organizator

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

POTRZEBUJESZ:
• mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g
• masło 200g
• jajko 1 sztuka
• sól 15g
• serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)
• śmietana 36% 100g
• chrzan Krakus 2 łyżki
• sok z cytryny do smaku kilka kropli
• sól i pieprz
• rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek
• koperek
• wędzony łosoś w plastrach 200g
• rzeżucha

Czas przygotowania: 60 –90 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor.

2. W międzyczasie…
Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.

3. To już prawie meta!
Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.
I gotowe! Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!

Michael Bridge Communication
Anna Dziemidowicz, Specjalista ds. Komunikacji

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/47716/