iswinoujscie.pl • Sobota [18.03.2017, 09:12:35] • Świnoujście

Woda z Zalewu w każdym kubku?

Woda z Zalewu w każdym kubku?

Autor: taniasv( fot. Fotolia.com )

Jeszcze w tym miesiącu mają rozpocząć się badania laboratoryjne dotyczące wody z Zalewu Szczecińskiego. Dostarczyć mają informacji ważnych dla projektowania technologii uzdatniania wody. Przypomnijmy: pomysł jest taki, że będziemy pić wodę z Zalewu Szczecińskiego.

Niedawno pisaliśmy o planach Zakładu Wodociągów i Kanalizacji, by dodatkową wodę pitną dla naszego miasta pozyskiwać z Zalewu Szczecińskiego.

Zapytaliśmy, na jakim etapie są prace w tej sprawie.

- W celu określenia możliwości zaopatrzenia w dodatkowe ilości wody Świnoujścia z Zalewu Szczecińskiego niezbędne są dane dotyczące składu fizyko-chemicznego i biologicznego wody oraz stabilności tych parametrów w ciągu roku – informuje Małgorzata Bogdał, prezes Zakładu Wodociągów i Kanalizacji.

Do tej pory przeanalizowane zostały pozyskane archiwalne badania wód Zalewu, pod kątem składu fizyko-chemicznego wody, zanieczyszczeń biologicznych oraz zasolenia.

- Jednocześnie prowadzone są przez ZWiK bieżące badania tej wody oraz wody podziemnej w bezpośredniej bliskości analizowanego akwenu - dodaje prezes. - Na podstawie tych badań oraz analizy dostępnych na rynku technologii, zostały opracowane wstępne założenia techniczno – technologiczne, dotyczące możliwości uzdatniania wody z Zalewu. Zlecono analizę hydrogeologiczną, dotycząca możliwości uzdatniania wody z Zalewu Szczecińskiego i wyboru najwłaściwszego typu i lokalizacji ujęcia . Analiza będzie stanowić podstawę do wyboru sposobu poboru wody określając czy powinien to być pobór wody bezpośrednio z toni Zalewu, spod dna akwenu, czy korzystniejsze będzie ujęcie brzegowe czy infiltracyjne.

Jak dowiedział się nasz portal, w drugiej połowie marca zostaną rozpoczęte badania laboratoryjne na przygotowanych kolumnach pilotażowych. Przewiduje się, że badania potrwają około 6 miesięcy.

- Wyniki tych badań posłużą do doprecyzowania warunków jakie należy przyjąć jako podstawę przy projektowaniu technologii uzdatniania wody z Zalewu Szczecińskiego oraz powinny wskazać ewentualne zagrożenia dotyczące skuteczności uzdatniania- wyjaśnia Małgorzata Bogdał.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/47595/