iswinoujscie.pl • Sobota [11.03.2017, 17:48:15] • Polska

Lekki i zdrowy krem porowo-ziemniaczany z grzankami

Lekki i zdrowy krem porowo-ziemniaczany z grzankami

fot. Organizator

Utrzymujące się niskie temperatury, deszcz i brak słońca za oknem nie pozostawiają złudzeń - do prawdziwej wiosny jeszcze daleko. A to powoduje, że me nasza odporność jest osłabiona, dopada nas senność i przygnębienie. Warto więc zadbać o pełnowartościową dietę, bogatą w rozgrzewające posiłki. Zapomnijmy jednak o wysokokalorycznych zupach, które dominowały w zimowym menu. Zamiast śmietany – do jej zagęszczenia użyjmy ziemniaków. Delikatna i pożywna zupa krem z porów i ziemniaków, przygotowana na bazie warzywnego bulionu to pomysł na pyszny obiad lub kolację dla tych, którzy już zaczynają dbać o smukłą sylwetkę na wiosnę

Składniki:
- por - 2 sztuki
- ziemniaki - 350 g
- marchewka - 50 g
- bulion warzywny - 1 litr
- czosnek - 1 ząbek
- cebula dymka - 1 sztuka
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- suszony tymianek - ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa - ½ łyżeczki
- chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
- oliwa z oliwek - 2 łyżki

Wykonanie:
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.
Smacznego!

Magdalena Kaźmierczak
Specjalista ds. PR

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/47512/