Słodka bomba
W Dzień Kobiet śmiało można poszaleć z czekoladą! Świetnie sprawdzą się tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone. Aby przygotować ciasto, należy mąkę i cukier puder posiekać z Kasią, a do tego dodać jajko. Całość wkłada się na godzinę do lodówki. Jednak smak tartaletek skrywa się tak naprawdę w ich niezwykłym, czekoladowym kremie. Schłodzoną śmietankę ubija się na sztywno z cukrem pudrem, dodaje serek mascarpone i miksuje na masę. Polewa ciasteczek to cudowna, czekoladowa kąpiel. Zachwyt dam serca gwarantowany!
Tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
jajko - 1 sztuka
cukier puder - 0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
śmietana 36% - 250 mililitrów
serek mascarpone - 250 gramów
cukier puder - 4 łyżki
gorzka czekolada - 1 opakowanie
śmietana 36% - 5 łyżek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i cukier puder siekamy z Kasią, dodajemy jajko i ugniatamy ciasto. Gdy utworzymy elastyczną kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.
2. W tym czasie można przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na wolnych obrotach na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki.
3. Następnie po upływie 1h ciasto wyjmujemy, wałkujemy je i wycinamy kółka większe niż średnica foremek. Przekładamy je do wysmarowanych Kasią i obsypanych mąką foremek na tartaletki, przygniatamy palcami i nakłuwamy widelcem.
4. Ciastka pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku (góra-dół) przez ok. 10-15 minut w zależności od mocy piekarnika.
5. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem 3-5 łyżek śmietanki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Czekoladę wylewamy na upieczone i ostudzone ciastka i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
6. Następnie układamy na nich wiśnie i przykrywamy kremem z bitej śmietany i mascarpone. Tartaletki pięknie wyglądają przyozdobione wiórkami czekoladowymi i malinami. Smacznego!
Z owocami
Śliwki i orzechy świetnie sprawdzają się w kuchni, a najlepiej pasują jako dodatek do kruchej tarty. Pokrojona w kawałki będzie stanowić słodki, bardzo elegancki poczęstunek przygotowany z myślą o każdej z Pań. Ciasto na tartę przygotowuje się wcześniej, łącząc mąkę, cukier i posiekaną kostkę do pieczenia Kasia. Dodaje się żółtka, czasami wodę i wszystko zagniata, a na koniec odstawia na pół godziny do lodówki. Potem czas na bohaterów tarty – na wierzch kładziemy wspomniane śliwki i orzechy.
Tarta śliwkowo-orzechowa
Składniki:
mąka - 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
cukier trzcinowy - 50 gramów
żółtka jajek - 3 sztuki
białko jajka - 1 sztuka
śliwki - 600 gramów
cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
orzechy nerkowca - 200 gramów
bułka tarta - 3 łyżki
cukier trzcinowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i cukier łączymy z posiekaną Kasią. Dodajemy żółtka i, jeśli ciasto jest zbyt suche, kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy Kasią i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
3. Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
4. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
5. Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się, by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
6. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
Z warzywami? Też na słodko!
Przepisy na słodkości wcale nie muszą być trudne! Udowadniają to niezwykle efektowne, marchewkowe muffinki. Warzywne, więc także oryginalne, a przy tym smaczne. Takie ciasteczka będą strzałem w dziesiątkę.
Warzywa najpierw trzemy na tarce. Potem rozpuszczamy w rondelku kostkę do pieczenia Kasia. Jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy z przestudzoną Kasią oraz startą marchewką. Na koniec dodajemy sypkie składniki i wszystko mieszamy. Muffinkową masę przekładamy do formy i pieczemy. Do dekoracji możemy wykonać lukier z cukru pudru i posypać całość zmielonymi pistacjami. Sekretem marchewkowych muffinek jest dodanie cynamonu – dzięki niemu będą cechowały się niesamowitym aromatem.
Muffinki marchewkowe
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
mąka - 250 gramów
cukier - 125 gramów
jajka - 3 sztuki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
sól - 0.5 łyżeczek
cynamon - 1 łyżeczka
marchewka - 4 sztuki
cukier puder - 150 gramów
woda - 3 łyżki
pistacje posiekane - 25 gramów
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
3. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzoną Kasią i startą marchewką.
4. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
5. Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w 180°C ok. 25 minut. Funkcja piekarnika góra-dół.
6. Muffinki wyjmij z pieca i wystudź. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffinki posmaruj lukrem i posyp pistacjami.
Zawijane z cynamonem
Propozycja dla bardziej zaawansowanych w kuchni to cynamonowe zawijańce. Te słodkie, przypominające drożdżówki przekąski staną się prawdziwym hitem. Ich tajemnica to wyjątkowe nadzienie, przygotowane z żurawiny, mielonego cynamonu i posiekanych migdałów. Aby uzyskać mocniejszy aromat, należy dodać do ciastek większą ilość skórki z cytryny. Smak zawijańcom nadaje cynamon. Im więcej, tym lepiej!
Cynamonowe zawijańce
Składniki:
mleko półtłuste - 300 mililitrów
Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
mąka - 700 gramów
suszone drożdże - 7 gramów
drobny cukier - 100 gramów
średnie jajko - 1 sztuka
skórka z 1 cytryny
mielony cynamon - 3 łyżeczki
żurawina - 125 gramów
posiekane migdały - 50 gramów
średnie jajko - 1 sztuka
cukier kryształ lub Demerara - 60 gramów
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść Kasię w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do letniej temperatury.
2. W osobnej misce dokładnie połącz 650 g mąki z drożdżami. W celu przygotowania rozczynu dodaj cukier, jajko i roztopioną Kasię z mlekiem i za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami ucierającymi (hakowymi) mieszaj do otrzymania konsystencji ciasta. Rozczyn przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
3. Piekarnik nagrzej do 220°C (piekarnik z termoobiegiem – do 200°C, oznaczenie piekarnika – 7). Jeśli rozczyn za bardzo się klei, dodaj do niego pozostałe 50 g mąki, a następnie równomiernie rozwałkuj ciasto, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 1 cm.
4. Rozsyp po powierzchni ciasta mieszankę z żurawiny, migdałów i skórki z cytryny. Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na plastry o szerokości 2 cm. Ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Roztrzep jajko, posmaruj nim bułeczki i posyp cukrem kryształem.
6. Piecz przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru.
Wszystkiego słodkiego dla wszystkich Pań!