iswinoujscie.pl • Poniedziałek [06.03.2017, 10:23:02] • Polska

Dzień kobiet - zdrowie Pań świętujmy z pomysłem. Przepis na tagliatelle z sosem serowym!

Dzień kobiet - zdrowie Pań świętujmy z pomysłem. Przepis na tagliatelle z sosem serowym!

fot. Organizator

Każdy miesiąc ma swój wyjątkowy dzień. Nie inaczej jest w przypadku marca, który bezdyskusyjnie należy do płci pięknej. Z racji, iż obchodzony 8 marca Dzień Kobiet to święto międzynarodowe, niemożliwe aby nie było o nim głośno. Właśnie w ten miły dzień wszystkie kobiety bez wyjątku mogą pozwolić sobie na więcej, a Panowie… no cóż, powinni postarać się jak mogą, aby „uchylić nieba” płci pięknej.

Tradycyjnym sposobem na wywołanie uśmiechu na twarzach naszych pań to oczywiście wręczenie bukietu kolorowych tulipanów lub goździków. Miłym gestem jest także złożenie życzeń lub wysyłanie kartki, jednak dodatkowe punkty zdobywa się przede wszystkim za podejście niestandardowe… tworząc coś samemu! Zanim jednak przejdziemy do kreatywnych pomysłów, zastanówmy się skąd Dzień Kobiet? Kto i po co go stworzył?
Starożytne początki
Zalążki święta kobiet miały miejsce już w starożytności, kiedy w pierwszym tygodniu marca Rzymianie hucznie obchodzili rozpoczęcie roku, macierzyństwo i płodność Pań. W dniu zwanym Matronalia, mężczyźni z radości i wdzięczności obdarowywali kobiety przeróżnymi upominkami i zasypywali je najszczerszymi życzeniami.
Kobiety górą!
Bezpośrednią przyczyną powstania Dnia Kobiet, były organizowane w Stanach Zjednoczonych strajki przeciwko trudnym warunkom pracy, braku równouprawnienia oraz poszanowania ze strony mężczyzn. Podczas jednego z nich, 8-go marca 1908 roku w Nowym Jorku, kobiety walczące z uciskiem zostały zamknięte w fabryce, gdzie wybuchł pożar. Tragedia stała się symbolem walki o równość i poszanowanie. Dwa lata później ustanowiono Międzynarodowy Dzień Kobiet, mający służyć propagowaniu idei praw kobiet oraz przypominać o równości obu płci. W Polsce o Dniu Kobiet wiemy dopiero od czasów PRL-u, kiedy to Panie na wzór strajkujących amerykanek, także pokazały na co je stać sprzeciwiając się odgórnym uciskom. Po dziś dzień kobiety mają odwagę manifestować i przypominać o swoich prawach, jednak Dzień Kobiet wciąż bardziej kojarzy się po prostu z miłym świętem.
Zdrowie pięknych Pań
Znając genezę popularnego Dnia Kobiet, pierwsze co nasuwa nam się na myśl to… porządnie nasze Panie nagrodzić! Trzeba przyznać, że wychodząc naprzeciw utartym regułom, miały nie lada odwagę i koniec końców postawiły na swoim. Przygotowując się więc do święta kobiet podsuwamy małą radę dla mężczyzn: ósmego marca zaskoczcie Panie niebanalnym pomysłem, który wykonany własnoręcznie z pewnością wywoła duży uśmiech na twarzy. Zaczynając od rzeczy najprostszych proponujemy oprócz wręczenia tradycyjnego bukietu, zacząć świętowanie… od kuchni! Mimo, że często mówi się, że jedynie kobiety mają głowę do kulinarnych eksperymentów, warto wyjść naprzeciw nieprawdziwym plotkom i złamać powszechny stereotyp. Panie z pewnością docenią zaangażowanie, a Panowie będą mogli być z siebie dumni. A pomysłów jest mnóstwo! Zaczynając od słodkiego śniadania w formie naleśników z owocami, poprzez przekąski wsunięte do torebki, aż po dania główne z pysznymi dodatkami. - Na wspólne świętowanie najlepszą propozycją będą potrawy bardziej treściwe w formie obiadu lub kolacji. Jest to czas, w którym możemy porozmawiać z bliskimi i przy okazji dobrze i smacznie zjeść. Proste i szybkie w przygotowaniu będą różnego rodzaju pieczone tarty, zapiekanki z warzywami oraz makarony w towarzystwie pysznych sosów. Do zagęszczenia sosów nie musimy używać zasmażki ani mąki. Do nadania odpowiedniej gęstości świetnie sprawdzą się sery. Aby nadać kremowej, jedwabistej konsystencji, polecamy wykorzystać serki topione, np. ser topiony kremowy MSM Mońki – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Aby pomysły na uczczenie nadchodzącego Dnia Kobiet wyszły pyszne, a nasze Panie były wniebowzięte, proponujemy wykorzystać przepis na pyszne tagliatelle z serkiem i pesto bazyliowym. Natomiast wszystkim Panom życzymy powodzenia w kuchni!

Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym
Składniki:
- 100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)
- 25g orzeszków pinii lub nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście liści świeżej bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.
Smacznego!


Sandra Czerwińska
Specjalista ds. PR

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/47387/