iswinoujscie.pl • Środa [01.03.2017, 16:35:39] • Polska

Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

fot. Organizator

Składniki: - cebula 1 średnia sztuka - masło 1 łyżka - buraki czerwone 0,5kg - cukier brązowy 200g - sok z cytryny 2 łyżki - ocet jabłkowy 2 łyżki - imbir ½ łyżeczki - cynamon ½ łyżeczki - twaróg tłusty 300g - chleb tostowy pełnoziarnisty(np. od Dan Cake) - filety śledziowe 4 szt. - olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły - szczypiorek 1 pęczek

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/47346/