iswinoujscie.pl • Czwartek [26.01.2017, 08:21:31] • Polska

Podhalańska czosnianka z wędzonymi pulpetami i miętą

Podhalańska czosnianka z wędzonymi pulpetami i miętą

fot. Organizator

Składniki: - Metka cebulowa firmy Gzella 250g - Szynka z Kociewskiej Wędzarni firmy Gzella 100g - bulion warzywny lub rosół 2l - ziemniaki 300g - cebula 3 średnie szt. - czosnek 2 główki - smalec lub olej 3 łyżki - sól, pieprz do smaku - mięta świeża 1 pęczek - jajko 1 szt. - bułka tarta 1 łyżka - śmietana kwaśna 1 łyżka na każdą porcję zupy Wykonanie:

Do bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać pokrojoną w kostkę
i zeszkloną na smalcu cebulę wraz z czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę, a następnie wszystko dokładnie zmiksować.
Do metki cebulowej dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w gotowej zupie na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty.
Wyłożyć na talerze, na wierzch położyć łyżkę śmietany i udekorować listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/46818/