Ulubione świąteczne potrawy co roku łączą rodzinę przy wigilijnym stole. To przy nim każdego roku składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem i spędzamy wyjątkowy czas z bliskimi. Każdy z nas ma swoje wspomnienia i dania, które szczególnie kojarzą się ze Świętami. Jakich smaków w tym magicznym okresie nie może zabraknąć w domach z zachodniopomorskiego? Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, mieszkańcy tego regionu nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez pierogów z kapustą i grzybami (66%), smażonego karpia (36%) i śledzi (30%), a także czerwonego barszczu - aż w 98% zachodniopomorskich domów podaje się go podczas świąt. Mimo tego, że przygotowujemy tę tradycyjną zupę od wielu lat – nadal sprawia nam sporo trudności. Dla mieszkańców tego województwa najtrudniejszym zadaniem jest uzyskanie odpowiedniego smaku barszczu (40%), a także obieranie (15%) i ścieranie buraków (12%). Ulubionym barszczem czerwonym Polaków jest niezmiennie Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY**, który powstaje z najwyższej jakości buraków, uprawianych w Polsce, dzięki czemu ma doskonały kolor. A odpowiednio dobrana kompozycja aromatycznych przypraw, ziół i innych składników gwarantuje idealne doprawienie wigilijnej zupy. Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni i podać go bliskim w nieco innej odsłonie, możesz dodać do niego kapustę kiszoną i suszone grzyby. Takie połączenie z pewnością posmakuje całej rodzinie.
Rodziny z zachodniopomorskiego podczas Świąt chętnie przygotowują także sałatkę warzywną. Prawie połowa mieszkańców tego województwa (47%) uważa ją za swoją specjalność. Aby w tym roku podać ją na wigilijny stół w nieco innej odsłonie - tradycyjny przepis można w łatwy sposób urozmaicić, dodając do niego marynowane grzybki lub suszoną żurawinę. Smak takiej kompozycji idealnie podkreśli Majonez Dekoracyjny WINIARY, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od lat króluje na polskich stołach. W prawie połowie zachodniopomorskich domów (47%) nie może zabraknąć również pierogów z kapustą i grzybami, które są także ulubionym daniem najmłodszych. Możemy przygotować je w te Święta w nieco innym wydaniu, na przykład w towarzystwie Sosu Borowikowego Jak u Mamy WINIARY, który urozmaici smak tej potrawy i z pewnością zasmakuje naszym bliskim.
Więcej przepisów i inspiracji na wyjątkowe świąteczne potrawy oraz przystawki znajdziemy na www.winiary.pl