iswinoujscie.pl • Wtorek [13.12.2016, 16:35:15] • Polska

Hit Sylwestra - wytrawne mini kanapeczki z żurawinowym chutney

Hit Sylwestra  - wytrawne mini kanapeczki z żurawinowym chutney

fot. Organizator

Składniki: 200g konfitury żurawinowej 1 duża cebula czerwona 2 nieduże, twarde jabłka 100ml octu jabłkowego ½ szklanki soku z pomarańczy ¾ szklanki cukru szczypta chili ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki cynamonu chleb tostowy pszenny np. Dan Cake 100g dobrego pasztetu

Przygotowanie:

Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy ocet jabłkowy, sok z pomarańczy, cukier i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Całość doprawiamy przyprawami. Pod koniec dodajemy konfiturę żurawinową i jeszcze chwilę gotujemy. Z kromek tostowego chleba dan cake za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek smarujemy grubą warstwą wystudzonego żurawinowego chutney i przykrywamy drugim krążkiem. Na wierzch mini kanapeczek dekoracyjnie wykładamy pasztet i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/46113/