iswinoujscie.pl • Niedziela [11.12.2016, 14:27:50] • Świnoujście
Krótka historia kuchni piórem Jarosława Molendy

fot. Sławomir Ryfczyński
Do księgarń w całej Polsce dotarła już najnowsza książka Jarosława Molendy, która nosi smakowity tytuł „Od chili do wanilii. Historia roślin apetycznych”. To piąta tego typu publikacja świnoujskiego globtrotera, a dwudziesta piąta w dorobku. Tym razem autor zaprasza czytelników do podróży „w 80 dań dookoła świata”.
Przypomnijmy, że świnoujścianin niejako wyspecjalizował się w roślinnej tematyce, gdyż w poprzednich latach ukazały się już „Rośliny, które zmieniły świat”, „Historia roślin jadalnych”, „Rośliny, które udomowiły człowieka” oraz „Historia używek”. Najnowsza publikacja skupia się na roślinach, bez których trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię.

fot. iswinoujscie.pl
Książka została zilustrowana ponad 150 barwnymi fotografiami autora, który za wybranymi roślinami przemierzył pół świata, docierając do odległych plantacji, najbardziej egzotycznych targowisk czy najsłynniejszych restauracji świata. W książce znajdziemy barwne opowieści, anegdoty, uzupełnione poradami kulinarnymi i zdrowotnymi. Już same tytuły rozdziałów obiecują wyprawę w świat zmysłów podrażnionych przyprawami i aromatami, by wymienić choćby takie jak: „Piekło w gębie” albo „Co ma curry do piernika” czy „Najsmaczniejszy storczyk świata”.

fot. iswinoujscie.pl
Napisana z erudycją cechującą tego autora książka jest kopalnią wiadomości na temat znanych wydawałoby się potraw, ale czy rzeczywiście znamy historię makaronu? Czy wiemy, kto wymyślił lody albo gdzie można spróbować piwa ogórkowego? Publikacje tę docenił Paolo Grafii, szef kuchni La Chalet, według którego „Ta książka to taka pozycja, z którą powinien zapoznać się każdy miłośnik dobrego jedzenia. Niewątpliwie jedna z ciekawych lektur, jakie ostatnio udało mi się przeczytać, i polecam ją każdemu, kto również jak ja jest ciekaw, jak jedzenie odmieniło nasz świat”.