iswinoujscie.pl • Poniedziałek [21.11.2016, 18:55:15] • Polska

Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotę

Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym  – idealne śniadanie na jesienną słotę

fot. Organizator

Składniki: 1 kg dyni 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 łyżeczka cynamonu 2 gwiazdki anyżu 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake.

Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/45757/