W ramach środków prewencyjnych wskazana jest pewna ostrożność, szczególnie u osób zawodowo mających kontakt z drobiem i dziki ptakami. Zaleca się stosowanie rutynowych zasad higieny, takich jak mycie rąk ciepłą wodą z mydłem oraz unikanie bezpośredniego kontaktu z chorym drobiem, padłym ptactwem oraz przedmiotami, na których znajdują się ślady ptasich odchodów
- wirus szybko ginie w produktach drobiarskich poddanych obróbce termicznej
- głównym źródłem zakażenia dla drobiu są dzikie ptaki, dlatego koniecznym jest zabezpieczenie drobiu przed kontaktem z dzikimi ptakami poprzez: szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą, ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt między obiektami, w których przetrzymywany jest drób, wyłożenie mat dezynfekcyjnych i dezynfekcja pojazdów wjeżdżających do gospodarstwa, używanie odzieży ochronnej przez osoby przebywające na terenie gospodarstwa
- każdy przypadek wzmożonych zachorowań u drobiu powinien być zgłaszany do organów Inspekcji Weterynaryjnej
- ponadnormatywne upadki drobiu powinny być niezwłocznie zgłaszane powiatowemu lekarzowi weterynarii