Wszyscy lubimy tosty z dżemem czy klasyczne z szynką i serem. Czasem jednak mamy ochotę na coś bardziej oryginalnego. Nie musimy jednak rezygnować z chleba tostowego. Małe innowacje wystarczą, by porannym tostom nadać zupełnie innych smak.
K
ęs historii
Wbrew pozorom chleb tostowy to nie wynalazek XX wieku. Tradycja jego wypieku sięga już bowiem II połowy XVIII wieku. W Holandii i we Francji zaczęto wtedy wypiekać bochenki tego rodzaju pieczywa w specjalnych formach z pokrywką. Jednak prawdziwy boom popularności chleb tostowy „przeżył” w Stanach Zjednoczonych dzięki firmie kolejowej Pullman. To właśnie w jej wagonach restauracyjnych na początku XIX wieku sprzedawano kanapki przygotowane na bazie chleba tostowego. Potem wynaleziono toster i opiekacz, a wraz z nimi wymyślono kolejne sposoby na przygotowanie ciepłych i chrupiących tostów. O popularności tego pieczywa świadczy też fakt, że ten wyjątkowy rodzaj chleba „dotarł” nawet na francuskie akademie, gdzie część zajęć z piekarstwa poświęcona jest technologii jego wypieku.
Dobry jak tostowy
To, co wyróżnia chleb tostowy spośród innych rodzajów pieczywa, to jego wyjątkowa sprężystość i miękkość. To pieczywo dla każdego – chleb tostowy świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na ostro czy słodko. Ta „uniwersalność” sprawia, że przepisów na przygotowanie smacznych przekąsek z nim w roli głównej jest całe mnóstwo. – Warto je poznać, ponieważ sprawdzą się przy wielu okazjach. I to nie tylko na śniadanie – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – Ciekawe przepisy z zastosowaniem tego chleba potrafią zaskoczyć nie tylko kreatywnym wyglądem, ale też oryginalnym smakiem. Nasza oferta chlebów tostowych jest na tyle bogata, że możliwości wykorzystania tego rodzaju pieczywa jest naprawdę wiele. I to szczególnie ze względu na jego smak i jakość dzięki użyciu do wypieku chleba tostowego naturalnego zakwasu bez żadnych konserwantów.
Aż szkoda jeść
Eksperymenty w kuchni to domena kreatywnych. I do takich smacznych „testów” chleb tostowy nadaje się wręcz idealnie. Znanym sposobem na sycące, a już na pewno ciekawe wizualnie śniadanie jest wykrojenie w kromce foremką np. kształtu serca, ułożenie jej na patelni i następnie wbicie w środek jajka. Delikatnie ścięte jajko, połączone z chrupiącym opieczonym pieczywem będzie szybkim sposobem na smaczne śniadanie we dwoje, podane np. do łóżka. Inną, równie smaczną przekąską będą muffinki z chleba tostowego. – Do ich przygotowania świetnie nada się Chleb tostowy pszenny firmy Dan Cake Polonia – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – Najpierw odkrawamy skórkę z kromek i następnie delikatnie je rozwałkowujemy. Foremki na muffinki smarujemy lekko masłem i wykładamy je chlebem. Następnie wlewamy do każdej roztrzepane wcześniej jajko i przykrywamy plasterkiem sera lub boczku. Zapiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu mamy gotową przekąskę na każdą okazję.
Krokiety i roladki
Jeśli lubimy naleśniki, ale nie mamy czasu na przygotowanie naleśnikowego ciasta, na ratunek przyjdzie nam właśnie chleb tostowy. Wystarczy rozwałkować kromki chleba i obtoczyć w jajku. Gdy to zrobimy, możemy do ich wnętrza dać takie składniki, na jakie tylko mamy ochotę. – W ten sposób możemy przygotować nie tylko naleśniki na słodko, w formie zrolowanych tostów francuskich, np.: z borówkami, malinami, truskawkami i słodkim serem lub czekoladą i bananami, zwinięte, podsmażone na maśle i na koniec posypane cukrem pudrem – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – Równie pysznie „wypadną” w słonej wersji jako krokiety, np. z mięsem i grzybami, obtoczone w bułce tartej, z której po podsmażeniu na patelni robi się chrupiąca panierka. To oryginalny sposób na tradycyjny obiad w nowym wydaniu.
Pomysłów na przygotowanie kreatywnych dań z chlebem tostowym jest bez liku. Jednak smak każdego zawsze jest ten sam – po prostu pyszny. Z czymkolwiek nie połączymy tego pieczywa, przygotowane z jego udziałem posiłki sprawdza się na każdą okazję. I to zarówno pod względem apetycznego wyglądu, jak i niepowtarzalnych wrażeń smakowych.
Magdalena Kaźmierczak
Młodszy specjalista ds. PR