Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60. XX w., kiedy to ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała od radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania pierożków, nazwanych pasztecikami. Przysmak z drożdżowego ciasta pokochali mieszkańcy, ale i także turyści odwiedzający Szczecin. Początkowo serwowane były z farszem mięsnym, później także z masą jajeczną i rybną, z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś w sprzedaży dostępne są także z serem i pieczarkami czy kapustą i grzybami. W grudniu 2010 pasztecik szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych na wniosek Bogumiły Polańskiej, z najdłużej serwującego do dziś ten przysmak Baru Gastronomicznego przy al. Wojska Polskiego 46.
- Przed nami druga edycja Dnia Pasztecika Szczecińskiego. Zachęcamy do próbowania tego tradycyjnego przysmaku dostępnego praktycznie w każdym większym mieście w regionie. Akcję tę wykorzystujemy też do rozmów na temat jakości serwowanych pasztecików. Chcielibyśmy, aby pasztecik w każdym miejscu smakował tak samo dobrze - mówi Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.
Tradycyjny, czyli jaki? Przede wszystkim przygotowany z naturalnych składników, serwowany prosto z maszyny. Nigdy mrożony lub powtórnie odgrzewany! Tajemnica receptury kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników. I właśnie takie paszteciki zjemy w czterech szczecińskich punktach i barach, które przystąpiły do akcji Urzędu Marszałkowskiego i zadeklarowały, że w sprzedaży oferują pod nazwą pasztecik szczeciński produkt tradycyjny. Po te tradycyjne warto udać się do:
Baru Gastronomicznego „Pasztecik” przy al. Wojska Polskiego 46, skosztujemy wszystkie jego rodzaje: mięsny, serowo-pieczarkowy, z kapustą i grzybami oraz z jajkiem; 20 października br. bar czynny w godz. 10.00-19.00;
Pasztecika przy Hali Piastowskiej, ul. Barbary 1 a, który oferuje pasztecik tradycyjny mięsny, serowo-pieczarkowy, z kapustą i grzybami oraz z jajkiem; 20 października br. bar czynny w godz. 9.30-17.30;
Pasztecika w CH Molo przy ul. Mieszka I nr 73, gdzie posmakujemy pasztecika serowo-pieczarkowego; 20 października br. bar czynny w godz. 9.00 – 21.00;
Pasztecika w CHU Manhattan, pawilon nr 47 B, przy ul. Staszica 1, gdzie można skosztować pasztecik tradycyjny z nadzieniem serowo-pieczarkowym; 20 października br. bar czynny w godz. 10.00-18.00.
W tych punktach pasztecik szczeciński 20 października 2016 r. kupimy w promocyjnej cenie 2,5 zł.