iswinoujscie.pl • Środa [12.10.2016, 18:00:49] • Świnoujście

Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem

Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem

fot. Organizator

Składniki: 6 kromek chleba bawarskiego firmy Dan Cake 1 litr bulionu warzywnego 2 korzenie pietruszki ½ średniego selera 2 cebule 2 ziemniaki 4 ząbki czosnku 1 marchewka 1 por (biała część) 1,5 łyżki masła sól, pieprz ½ łyżeczki imbiru sos balsamiczny (do dekoracji) pietruszka (do dekoracji)

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.

Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/45113/