iswinoujscie.pl • Niedziela [18.09.2016, 11:24:40] • ¦winouj¶cie

Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

fot. Organizator

Składniki: - Pasztetowa z Borowikami firmy Gzella 2 szt. - m±ka pszenna ½ kg - mleko 250ml - drożdże 30g - cukier 1 płaska łyżeczka - jajko 1 szt. - żółtka jaj 2 szt. - sól ¼ łyżeczki - masło 1 łyżka - ser żółty 150g - olej rzepakowy do smażenia.

Wykonanie:

Z letniego mleka, 100g m±ki, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Następnie dodać resztę m±ki, jajko, żółtka jaj, sól
i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić, żeby podwoiło swoj± objęto¶ć.

W tym czasie przygotować farsz. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku. Pasztetow± podzielić na porcje i każd± obtoczyć w żółtym serze.

Z wyro¶niętego ciasta drożdżowego odrywać nieduże kawałki, w dłoniach formować prostok±tne placuszki. Na ¶rodek położyć pasztet z serem i szczelnie zawin±ć. Pasztecik powinien mieć kształt walca.
Tak przygotowane paszteciki usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.

Smacznego!

¬ródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/44679/