Wykonanie:
Z letniego mleka, 100g m±ki, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Następnie dodać resztę m±ki, jajko, żółtka jaj, sól
i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić, żeby podwoiło swoj± objęto¶ć.
W tym czasie przygotować farsz. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku. Pasztetow± podzielić na porcje i każd± obtoczyć w żółtym serze.
Z wyro¶niętego ciasta drożdżowego odrywać nieduże kawałki, w dłoniach formować prostok±tne placuszki. Na ¶rodek położyć pasztet z serem i szczelnie zawin±ć. Pasztecik powinien mieć kształt walca.
Tak przygotowane paszteciki usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
Smacznego!