iswinoujscie.pl • Poniedziałek [22.08.2016, 13:32:59] • Polska

Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Sernik na zimno z serkiem mascarpone

fot. Organizator

Składniki: - serek Mascarpone „Piątnica” 500g - śmietana 36% „Piątnica” 400g - Masło Ekstra „Piątnica” 90g - borówki amerykańskie 250g - maliny 250g - ciasteczka owsiane 200g - galaretka malinowa 1 opakowanie - gorąca woda 400ml - migdały 100g - żelatyna 15g - woda 60ml - cukier 150g

Wykonanie:

Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. 0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną. Tortownicę pokrywamy ciasteczkami owsianymi, wylewamy przygotowaną masę. Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3h.

W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.

Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/44285/