iswinoujscie.pl • Pi±tek [29.07.2016, 16:16:25] • Polska

Zapiekanka Kętrzyńska z Szynk± Kruch±

Zapiekanka Kętrzyńska z Szynk± Kruch±

fot. Organizator

Składniki: - Szynka Krucha Gzella 200g - filet z piersi kurczaka Gzella 500 g - Schab pieczony Gzella 200g - włoszczyzna bez kapusty 1 porcja - cebula 150g - pieczarki 200g - bułka tarta 1 łyżka - masło 2 łyżki - starty ostry żółty ser 3 łyżki - koncentrat pomidorowy 1 łyżka - pokrojona natka pietruszki 2 łyżki

Sos:

- masło 2 łyżki
- m±ka 1 łyżka
- mleko 1 szklanka
- ¶mietana ½ szklanki
- sól, pieprz, cukier do smaku
- soku z cytryny 1 łyżeczka

Wykonanie:

Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilo¶ci wody z włoszczyzn±. Miękkie wyjmujemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos: w rondelku topimy masło, dodajemy m±kę, robimy biał± zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym, przegotowanym mlekiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sol±, sokiem z cytryny i szczypt± cukru. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ¶mietanę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Umyte pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na patelni topimy łyżkę masła, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i kilka minut smażymy na do¶ć silnym ogniu. Szynkę Kruch± i Schab pieczony kroimy w paski, ł±czymy z pieczarkami, koncentratem pomidorowym, filetem z kurczaka i przyprawami. Dokładnie mieszamy z sosem beszamelowym. Przygotowan± masę układamy w posmarowanym masłem i posypanym bułk± tart± żaroodpornym półmisku, posypujemy startym żółtym serem i grudkami masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180˚C i zapiekamy ok. 20 min.

Przed podaniem posypujemy posiekan± natk± pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówk±.

¬ródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/43933/