iswinoujscie.pl • Czwartek [07.07.2016, 16:45:03] • Polska

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

fot. Organizator

Składniki: - polędwica wołowa firmy Gzella 600g - olej 1 łyżka - masło 1,5 łyżki - cebula 1 mała szt. - mąka 1 łyżka - wino białe półwytrawne 1 szklanka - szyjki rakowe 100g - słodka śmietanka 100ml - sól, pieprz, papryka słodka do smaku - raki gotowane 4 szt.

Wykonanie:

Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem
i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.
Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku.

Smacznego!

Po więcej regionalnych przepisów zapraszamy na www.smakiregionu.pl !

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/43616/