iswinoujscie.pl • Niedziela [21.02.2016, 09:09:20] • Świnoujście

Domowe gofry dla małych i dużych – którą wersję wybierasz?

Domowe gofry dla małych i dużych – którą wersję wybierasz?

fot. Organizator

Wytrawne gofry z domową tapenadą 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, 2 garści szpinaku lub roszponki, 1 opakowanie pomidorków koktajlowych, 1 op. gofrów (np. Dan Cake), ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek, 2 łyżeczki kaparów, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości, pieprz, sól, tymianek do smaku, 1 łyżka soku z cytryny

W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.

Domowe gofry dla małych i dużych – którą wersję wybierasz?

fot. Organizator

Gofry z domowym sosem czekoladowym
1 op. truskawek,
2 banany,
1 op. gofrów (np. Dan Cake),
50g masła,
45g cukru pudru,
3 łyżki mleka,
2 czubate łyżki kakao

Domowe gofry dla małych i dużych – którą wersję wybierasz?

fot. Organizator

Masło i mleko podgrzać na małym ogniu. Do roztopionego masła dodać kakao i cukier puder. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Gdy masa będzie idealnie gładka – sos gotowy! Na gofrach ułożyć ulubione owoce – truskawki, banany. Całość polać przygotowanym sosem.

Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/41302/