iswinoujscie.pl • Niedziela [21.02.2016, 09:09:20] • Świnoujście
Domowe gofry dla małych i dużych – którą wersję wybierasz?

fot. Organizator
Wytrawne gofry z domową tapenadą
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
2 garści szpinaku lub roszponki,
1 opakowanie pomidorków koktajlowych,
1 op. gofrów (np. Dan Cake),
ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek,
2 łyżeczki kaparów,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
pieprz, sól, tymianek do smaku,
1 łyżka soku z cytryny
W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.

fot. Organizator
Gofry z domowym sosem czekoladowym
1 op. truskawek,
2 banany,
1 op. gofrów (np. Dan Cake),
50g masła,
45g cukru pudru,
3 łyżki mleka,
2 czubate łyżki kakao

fot. Organizator
Masło i mleko podgrzać na małym ogniu. Do roztopionego masła dodać kakao i cukier puder. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Gdy masa będzie idealnie gładka – sos gotowy! Na gofrach ułożyć ulubione owoce – truskawki, banany. Całość polać przygotowanym sosem.
Smacznego!