Jak często w sklepach zdarza się przeterminowana żywność?
– Nie są to częste sytuacje, bo na 583 przeprowadzonych kontroli było tylko 5 takich przypadków - mówi Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Świnoujściu Rafał Ślósarek.
- Jeżeli chodzi o produkty świeże sprzedawane na wagę, to nie przypominam sobie zasadnych interwencji. Były natomiast zasadne interwencje odnośnie przeterminowanych produktów pochodzenia zwierzęcego sprzedawanych w formie paczkowanej. Jeżeli przedsiębiorca jest ukarany za coś takiego, to wtedy jest poddawany częstszym kontrolom- dodaje Rafał Ślósarek.
Szef świnoujskiego Sanepidu przypomina, że konsumenci powinni zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia zamieszczany na opakowaniach.
Czy wpadki zdarzają się częściej sklepom wielkopowierzchniowym, czy raczej tym mniejszym?
- Towar przeterminowany zdarza się zarówno w małych sklepach osiedlowych jak i dużych supermarketach. Nie można powiedzieć, że jakieś sklepy należy omijać, ponieważ są sklepy małe, w których wszystko jest dobrze i są też duże, do których nie ma zastrzeżeń- mówi Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Świnoujściu Rafał Ślósarek.
Świnoujski sanepid odnotowuje dużą liczbę interwencji zgłoszonych przez samych świnoujścian.
Czy każdy ma możliwość poinformowania Sanepidu o takim zdarzeniu?
- Tak, każdy może zgłaszać dostrzeżone nieprawidłowości.
Namawiam konsumentów, aby zgłaszali takie przypadki. Interwencja jest sprawdzana nawet, gdy jest złożona anonimowo. Wystarczy zadzwonić, żeby zgłosić taki problem- mówi Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Świnoujściu Rafał Ślósarek.
Sanepid sprawdza wszystkie sygnały od mieszkańców.