iswinoujscie.pl • Poniedziałek [28.09.2015, 19:28:20] • Świnoujście
Pomysł na jesienny obiad od Pana Sławka! Kania zamiast schabowego!

fot. Kamil Zwierzchowski
Ile razy zadajemy sobie to monotonne pytanie: "Co dzisiaj na obiad?" Świetny sposób na urozmaicenie obiadów znalazł Pan Sławek, który korzysta z sezonowych produktów! Spotkaliśmy Pana Sławka gdy akurat kupował kanie na obiad. Jak się okazuje, kania może zastąpić z powodzeniem schabowego a ponad to, jest świetnym pomysłem dla wegetarian, wegan i osób dbających o figurę! Pan Sławek zdradził nam, jak przygotować wyśmienity jesienny obiad!
- Trzeba wybrać ładną, dorodną kanię, oczywiście najlepiej świeżą. Kanie ogólnie podaje się na masełku lub w jajku i bułce, tak jak schabowego. Wszystko rozpoczyna się od zamoczenia kani w mleku, wystarczy około 30 minut, tak aby się dobrze wymoczyła. Później zostaje już tylko ją doprawić wedle gustu. Ja preferuje z solą i pieprzem. Po tym zabiegu zostaje już tylko rozgrzać olej na patelni i ładnie ją usmażyć. Można smażyć na maśle lub na smalcu. Zależy kto jak lubi. Według mnie, tak przyrządzona kania jest lepsza niż schabowy. Kanie najlepiej podać z ziemniaczkami i mizerią. To idealny pomysł na lekki i przyjemny jesienny obiad - mówi Pan Sławek.

Zdjęcie dzięki uprzejmości Pana Sławka( fot. Czytelnik
)
Sprawdziliśmy w jakiej cenie są kanie. Okazuje się, że za jedną kanie przyjdzie nam zapłacić około 2 złote.
Przy samodzielnym zrywaniu kani w lesie, należy pamiętać że kania jest podobna do niektórych odmian trującego muchomora.