iswinoujscie.pl • Piątek [25.09.2015, 14:21:06] • Świnoujście

Grzybowe szaleństwo! Pan Zbyszek opowiada o tajemnicach krainy grzybów!

Grzybowe szaleństwo! Pan Zbyszek opowiada o tajemnicach krainy grzybów!

fot. Kamil Zwierzchowski

Smażone, suszone czy gotowane... Mają swoich zagorzałych zwolenników praktycznie pod każdą postacią! Zapach i niesamowity smak to główne atrybuty za które zagorzali amatorzy grzybów, są w stanie wstać wczesnym rankiem i wybrać się do lasu! A wybrać się warto, bowiem za najładniejsze okazy na rynku, przyjdzie nam słono zapłacić! O krainie grzybów opowiedział nam Pan Zbyszek, który zbiera grzyby dosłownie przez całe życie!

Pieniądze nie leżą na ulicy... Rosną w lesie!

Zwolennicy grzybów, którzy lubią grzyby tylko konsumować, a do lasu mają nie po drodze, muszą na zakupy wziąć na pewno gruby portfel. Za najładniejsze okazy, przyjdzie nam zapłacić nawet złotówkę za sztukę!

- Cena za koszyk 100 rydzów, to około 50 złotych. Za ładne okazy borowików, niektórzy liczą nawet złotówkę za sztukę! - mówi jeden ze sprzedawców.

Grzybowe szaleństwo! Pan Zbyszek opowiada o tajemnicach krainy grzybów!

fot. Kamil Zwierzchowski

Bez deszczu będzie koniec z grzybobraniem

Jak się okazuje, sezon na grzyby już się kończy. Optymizmem też nie napawa pogoda...

- Na początku tygodnia było sporo grzybów. Teraz są już pojedyncze sztuki. Trzeba się nachodzić, namęczyć. Bez deszczu kiepsko to widzę. Dwa dni i będzie po grzybach - mówi Pan Zbyszek.

Kraina grzybów bywa niebezpieczna

Co może czyhać na grzybiarza? Okazuje się że praktycznie wszystko! Od kleszczy po trujące grzyby, a nawet dziką zwierzynę!

- Idąc na grzyby trzeba uważać przede wszystkim na kleszcze. Raz po wyprawie na grzyby, miałem 31 kleszczy! Jak ktoś się boi, to lepiej zostawić zbieranie grzybów profesjonalistom. Można pomylić grzyby i zebrać te trujące.. Kania jest bardzo podobna do muchomora sromotnikowego, tak samo prawdziwek lub podgrzybek jest podobny do tak zwanych "szatanów". Raz koleżanka nakarmiła męża takimi grzybami. Na szczęście dalej żyje - wspomina Pan Zbyszek.

Grzybowe szaleństwo! Pan Zbyszek opowiada o tajemnicach krainy grzybów!

fot. Kamil Zwierzchowski

Grzybowe rarytasy

Grzyby mają także rozmaite smaki. Okazuje się że największym rarytasem są borowiki i rydze! Pan Zbyszek zdradził nam, jak najlepiej przygotować grzyby!

- W pobliskich lasach można spotkać borowiki, podgrzybki, rydze, prawdziwki, i to w sumie wszystko. Najlepsze są jednak borowiki i rydze! Grzyby można zagotować i odłożyć w woreczkach na zbliżającą się zimę. Uwielbiam też borowiki na masełku, surowe grzyby podsmaża się na patelni, to jest po prostu rewelacja. Nic lepszego nie ma! Niektórzy także grzyby suszą i robią z nich potrawy na święta, na przykład do bigosu - zdradza Pan Zbyszek.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/39153/