– Nikogo nie dziwi, że na Pomorzu Zachodnim obok miodów, produkty rybołówstwa stanowi± siln± grupę zachodniopomorskich specjałów na Li¶cie Produktów Tradycyjnych. Cieszę się, że obok ¶ledzi szczecińskich przyrz±dzanych na sze¶ć różnych sposobów, na ministerialnej li¶cie pojawia się także ¶ledzik kołobrzeski. Ryba ta od zawsze go¶ciła na stołach mieszkańców Kołobrzegu, którzy czerpi±c inspiracje z przedwojennych przepisów oraz receptur opracowanych przez Zakłady „Barka” i „Bałtyk”, samodzielnie marynowali ¶ledzie. Receptury, zapisane na przełomie lat 70. i 80. stanowi± ważny element sztuki kulinarnej nadmorskich terenów Pomorza Zachodniego – mówi wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
- Przepis na ¶ledzika kołobrzeskiego jest przepisem rodzinnym, który ocalił od zapomnienia mój brat Marek Pietrzela. Przepis ten miała zapisany w zeszycie nasza mama Zofia, która mogła go zaczerpn±ć z receptury spółdzielni „Bałtyk”, w której pracowała - dodaje mówi wnioskodawczyni Beata Mieczkowska-Mi¶tak.
Dodatkowe informacje: www.wzp.pl/biuro-prasowe/aktualnosci/sledzik-kolobrzeski-przepis-dla-koneserow
Fot. Beata Mieczkowska-Mi¶tak