iswinoujscie.pl • Czwartek [23.04.2015, 10:59:42] • Świnoujście

Wiosenno-letnie smaki na zachodniopomorskich talerzach!

Wiosenno-letnie smaki na zachodniopomorskich talerzach!

fot. Organizator

Długo wyczekiwana w tym roku wiosenna, ciepła pogoda w końcu nieśmiało do nas dociera. Wraz z nią mamy większą ochotę na spędzanie czasu na świeżym powietrzu, w tym również spożywanie posiłków na zewnątrz. Jak wpływa to na żywieniowe zwyczaje mieszkańców Pomorza Zachodniego? Jak wynika z badań marki WINIARY mieszkańcy Pomorza Zachodniego w okresie wiosenno-letnim na rodzinne posiłki poza domem najchętniej wybierają grillowe spotkania, wyjazdy na działkę oraz pikniki w ogrodzie. Zmieniają też swoje menu chętniej sięgając po sałatki i surówki, a także przyrządzając bezmięsne obiady*.

Cieplejsze dni sprawiają, że mamy więcej okazji do spożywania posiłków na świeżym powietrzu. Jedno jest pewne, ten czas najlepiej spędzić w rodzinnym gronie delektując się pysznymi potrawami! Jedząc posiłki poza domem wiosną i latem, aż 85% mieszkańców Pomorza Zachodniego spożywa je podczas grillowych przyjęć, 19% przygotowuje je podczas wyjazdu na działkę, a 40% z nich sięga po nie podczas pikniku w ogrodzie.
Co najczęściej pojawia się wówczas na talerzach mieszkańców Pomorza Zachodniego? Według badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY aż 92% mieszkańców województwa zachodniopomorskiego wybiera grillowane mięso, a 46% grillowane warzywa. Aby mięso z rusztu było zawsze soczyste i odpowiednio doprawione musimy zadbać o jego wcześniejsze zamarynowanie. W tym celu aż 79% mieszkańców województwa zachodniopomorskiego wybiera przyprawy oraz oliwę z oliwek. Aby wzbogacić smak dań z grilla mieszkańcy Pomorza Zachodniego używają także różnych sosów, wśród których nie może zabraknąć ketchupu, musztardy, sosu czosnkowego oraz majonezu. Niezastąpionym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, grillowanych warzyw oraz mięs z rusztu może być Sos czosnkowy WINIARY, który ma nie tylko kremową konsystencję, ale jest także niezwykle aromatyczny, dlatego doskonale sprawdza się też jako baza do tworzenia ziołowych lub warzywnych dipów z czosnkową nutą.
Wiosną i latem na naszym stole pojawia się też więcej posiłków z dodatkiem warzyw oraz owoców. Aż 83% mieszkańców Pomorza Zachodniego deklaruje, że w tym okresie częściej sięga po sałatki oraz surówki z dodatkiem świeżych warzyw. Warto przygotować je z Majonezem DELIkatnym WINIARY, który podkreśli walory smakowe warzyw, a równocześnie ich nie zdominuje. Polecamy dodać go do lekkiej wersji sałatki z ogórkiem, pomidorem, papryką i szynką konserwową – to szybki i prosty pomysł na kolorowe danie. Sałatkę można podać w formie przekąski lub samodzielnego dania, najlepiej łącząc ze świeżym pieczywem. Sos sałatkowy możemy również przygotować sami – wystarczy kilka kropel oliwy lub oleju połączyć z Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, aby stworzyć wyjątkowy, aromatyczny sos, który odmieni smak sałatek, czy grillowanych warzyw. Po kulinarne inspiracje na pyszne, letnie posiłki zapraszamy na stronę www.winiary.pl.
*Badanie konsumenckie przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.
##
WINIARY to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują współczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, majonezy,buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie – w sumie ponad 230 różnych produktów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić domowy posiłek. Na stronie www.winiary.pl panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień. Produkty marki WINIARY rokrocznie zdobywają liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i detalistów. W 2011 oraz 2012 roku redakcja „Rzeczpospolitej” przyznała marce WINIARY prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/36674/