iswinoujscie.pl • Poniedziałek [02.03.2015, 07:49:35] • Świnoujście

W Świnoujsciu odbyła się I Giełda Gastronomiczna

W Świnoujsciu odbyła się I Giełda Gastronomiczna

fot. Kamil Zwierzchowski

Po raz pierwszy w Świnoujściu odbyła się Giełda Gastronomiczna zorganizowana przez firmę Klimatex. Giełda trwała od 27-28 lutego w hotelu Interferie. Na przygotowanych stoiskach można było zobaczyć i wypróbować najnowszy sprzęt dla gastronomi, między innymi piec który łączy się z internetem i pobiera przepisy z tak zwanej "Chmury". W giełdzie uczestniczyli także uczniowie ze świnoujskiego Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego.

- Wydarzenie jest tak naprawdę skierowane do restauratorów i hotelarzy ze Świnoujścia oraz okolic. Mamy tutaj także gości ze Szczecina. Ze względu na to że wiele osób ma do Świnoujścia bliżej niż do Kołobrzegu, zdecydowaliśmy się poprowadzić giełdę w Świnoujściu. Są także transakcje i klienci z Niemiec, specjalnie dla nich jest przygotowana obsługa, także mogą czuć się naprawdę swobodnie. Procedury i kwestie finansowania też zostały specjalnie przygotowane pod specyfikę niemiecką, także myślę że jest powód do zadowolenia dla klientów z zagranicy, którzy nas odwiedzają. Impreza jest dwu dniowa. Na targach jest naprawdę mnóstwo inspiracji. Przygotowane były specjalne pokazy i szkolenia w zakresie chociażby win i tego z jakimi potrawami należy serwować poszczególne wina - mówi Marcin Zarębski.

W Świnoujsciu odbyła się I Giełda Gastronomiczna

fot. Kamil Zwierzchowski

- Jeśli prowadzi się biznes i odnosi sukcesy to należny przygotowywać kolejne pokolenia do tego aby te dobre praktyki mogli poznawać. Dla młodzieży która uczęszcza do szkół gastronomicznych, myślę że jest wiele ciekawych urządzeń które mogli zobaczyć - dodaje Marcin Zarębski

W Świnoujsciu odbyła się I Giełda Gastronomiczna

fot. Kamil Zwierzchowski

- To z pewnością jest dla nich jakąś ciekawostką, nowością, bo niestety szkoły gastronomiczne nie są tak nowocześnie wyposażone jak najlepsze restauracje, stąd myślę że bardzo uzasadnione zderzenie profesjonalistów z uczniami, którzy może dzięki takiej giełdzie podłapią inspiracje i wyrosną nam niesamowici eksperci w dziedzinie gastronomi - mówi Marcin Zarębski.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/35891/