Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki. A któż ich nie uwielbia… Są i tacy, którzy na ich widok zapominają o istnieniu całego świata. Współczesne słodkości to istna uczta dla podniebienia i zmysłów, a ilu jest pączkowych łasuchów tyle jest pomysłów na ich wykonanie. Najczęściej są one nadziewane marmoladą, dżemem, a także serem, budyniem, likierami, kremami… Cała ich magia polega na tym, że koniecznie muszą być pulchne i o złocistej barwie. Dawniej dodawano do nich migdały i orzechy. Osobie, której udało się znaleźć te przysmaki w swoim pączku zapewniało to szczęście i pomyślność.
fot. Artur Kubasik
Niestety mało, kto z nas piecze te pyszne wypieki według babcinych przepisów. Z braku czasu i wiecznego pośpiechu, co raz częściej kupujemy je w piekarniach i ciastkarniach.
fot. Artur Kubasik
Serdeczne podziękowania dla Państwa Mikołajczyków z Piekarni i Cukierni przy ulicy Monte Cassino