Edyta Sobczak • Czwartek [15.02.2007, 08:48:14] • Świnoujście

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek…

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek…

fot. Artur Kubasik

W ostatni czwartek przed Wielkim Postem obchodzimy jedno z najsłodszych świąt w ciągu całego roku. Tego dnia niewielu z nas liczy kalorie. Dawniej Tłusty Czwartek był początkiem Tłustego Tygodnia, podczas, którego jedzono i pito tak, aby miało to wszystko wystarczyć na okres postnych wyrzeczeń.

Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki. A któż ich nie uwielbia… Są i tacy, którzy na ich widok zapominają o istnieniu całego świata. Współczesne słodkości to istna uczta dla podniebienia i zmysłów, a ilu jest pączkowych łasuchów tyle jest pomysłów na ich wykonanie. Najczęściej są one nadziewane marmoladą, dżemem, a także serem, budyniem, likierami, kremami… Cała ich magia polega na tym, że koniecznie muszą być pulchne i o złocistej barwie. Dawniej dodawano do nich migdały i orzechy. Osobie, której udało się znaleźć te przysmaki w swoim pączku zapewniało to szczęście i pomyślność.

fot. Artur Kubasik

Niestety mało, kto z nas piecze te pyszne wypieki według babcinych przepisów. Z braku czasu i wiecznego pośpiechu, co raz częściej kupujemy je w piekarniach i ciastkarniach.

fot. Artur Kubasik

Serdeczne podziękowania dla Państwa Mikołajczyków z Piekarni i Cukierni przy ulicy Monte Cassino

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/357/