iswinoujscie.pl • Sobota [14.06.2014, 08:37:56] • Polska

Lekkie sałatki w sam raz na lato

Lekkie sałatki w sam raz na lato

fot. Organizator

W okresie urlopowym najczęściej zastanawiamy się nad swoją dietą i nawykami żywieniowymi. W trosce o szczupłe sylwetki postanawiamy zdrowo się odżywiać oraz zadbać o aktywność fizyczną. Sezonowe warzywa oraz owoce, których w tym czasie mamy pod dostatkiem, ułatwiają dobór smacznego i niskokalorycznego menu.

Latem naszym sprzymierzeńcem są wysokie temperatury, ponieważ w upalne dni chętnie sięgamy po lekkie sałatki i szklankę zimnej wody, a rzadziej mamy ochotę na tłuste mięsa i kaloryczne napoje. Sałatki z owoców i warzyw nie tylko mają pozytywny wpływ na naszą urodę i zdrowie, ale także są bardzo proste w przygotowaniu, zatem potrzebujemy tylko chwili na przyrządzenie pysznego, dietetycznego lunchu.

Lekkie sałatki w sam raz na lato

fot. Organizator

Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca lekkie sałatki na lato:

Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami

2 garście różnych sałat, np. musztardowca, mizuny, sałaty dębolistnej, rukoli, rukwi wodnej
pomidory w różnych kolorach
1 czerwona cebula
twarożek z koziego mleka
cukier
TABASCO® Original
cytryna
oliwa
pieprz i sól

Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki. Cebulę i jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Następnie sporządź dressing do sałaty z soku z cytryny, cukru, sosu TABASCO® Original oraz oliwy. Dopraw dressing do smaku solą i pieprzem. Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry (różnorodność form jak najbardziej wskazana). Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Możesz udekorować sałatkę listkami świeżych ziół.

Lekkie sałatki w sam raz na lato

fot. Organizator

Sałata z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego Kikkoman

2 ogórki zielone
1 pęczek rzodkiewek
limonka
1 mała marchew
kolendra lub natka pietruszki
szczypior
brązowy cukier
sos sojowy Kikkoman
olej rzepakowy

Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Na mandolinie, lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości. Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/32166/