iswinoujscie.pl • Poniedziałek [24.12.2007, 09:23:26] • Polska
Emilia Krakowska - Świąteczny stół nie musi być bogaty

fot. Sławomir Ryfczyński
W Wigilię u mnie nie musi być 12 dań, lecz atmosfera pełna miłości i serdeczności. Pamiętam święta, gdzie była tylko kwaśna kapusta, ale najsmaczniejsza i były to najpiękniejsze święta.
Uwielbiam różne świąteczne kuchnie i degustację potraw z różnych kultur. W święta robię paschę (z sera, jaj, z delicjami) wg przepisu z Rosji, poznańskie makiełki z bułki z mlekiem i utartym makiem, grzyby z kapustą, barszcz czerwony zabielany z utartymi ziemniakami i ryby w każdej postaci, które uwielbiam. Robię np. śledzia po wileńsku z grzybami w śmietanie albo śledzie w utartych burakach i śmietanie.

fot. Sławomir Ryfczyński

fot. Sławomir Ryfczyński

fot. Sławomir Ryfczyński

fot. Sławomir Ryfczyński

fot. Sławomir Ryfczyński

fot. Sławomir Ryfczyński

fot. Sławomir Ryfczyński

fot. Sławomir Ryfczyński

fot. Sławomir Ryfczyński

fot. Sławomir Ryfczyński