Tradycja konsumpcji gęsiego mięsa 11 listopada przywędrowała do Polski z Francji, gdzie właśnie w taki sposób honorowano św. Marcina z Tours. Przez stulecia gęsina gościła na stołach królów, arystokracji i zwykłych chłopów. Jednak dzisiaj, jak szacują organizatorzy organizatorów przeciętny Polak zjada zaledwie 30 dekagramów gęsi.
Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Mimo to, jeszcze do niedawna ponad 90% z nich trafiało na eksport, głównie do Niemiec oraz krajów Skandynawskich. W dobie kryzysu zachodnie zapotrzebowanie mocno spadło, dlatego producenci zmuszeni byli do przeznaczenia nadwyżek na rodzimy rynek. Jest to znakomita wiadomość dla konsumentów, bowiem w porównaniu do lat poprzednich ich ceny spadły o połowę. Stanowi to świetną okazję, aby w Dniu Niepodległości w rodzinnym gronie przygotować tradycyjną, polską gęś.
W związku z obchodami Ogólnopolskiego Dnia Gęsi Owsianej telewizja TVR przez cały dzień na swojej antenie będzie emitowała programy prezentujące różne sposoby na przyrządzenie gęsi. Przedstawione będą przepisy na m.in tradycyjną pieczoną gęś z sosem śliwkowym, carpaccio z gęsi czy konfitowane udo z gęsi.