iswinoujscie.pl • Sobota [12.10.2013, 08:45:10] • Świnoujście
Pyszne kartacze na początek kulinarnych warsztatów w „Konstelacji”

fot. Sławomir Ryfczyński
Przez dwa dni, w piątek i sobotę, restauracja „Konstelacja” otwarta jest nie tylko dla smakoszy ale także tych, którzy szukają nowych smaków w kuchni i lubią też samemu pobawić się w kucharza. Na początek tych kulinarnych warsztatów, w piątek wieczorem goście lokalu z ulicy Jachtowej mieli szansę popraktykować przy wyrobie regionalnego przysmaku ze wschodniej Polski . Daniem dnia były kartacze, wykonane pod okiem mistrza kuchni regionalnej.
Pani Aleksandra Szczerba przyjechała do Świnoujścia z Białegostoku. W jej rodzinnym mieście – kartacz jest popularnym przysmakiem, dostępnym w większości restauracji. U nas to prawdziwy rarytas. W dodatku, mało która pani domu wie jak go przygotować. Pani Aleksandra zaprosiła gości by spróbowali. Kuchnia „Konstelacji” udostępniła im swoje zaplecze. Każdy mógł nauczyć się lepić ten smakołyk ale ostatecznie swoich sił spróbowało pięciu odważnych.

fot. Sławomir Ryfczyński
Jak przyrządzić kartacza? Najprostszy przepis mówi o dobrze przyprawionym mięsie, obtoczonym następnie w masie ziemniaczanej. Tak spreparowany smakołyk trzeba następnie wrzucić na kilka minut do wrzątku. Odcedzony ląduje na talerzu i jest okraszany zasmażką.

fot. Sławomir Ryfczyński
Odważnych do nauki nie było zbyt wielu za to chętnych do spróbowania kartacza nie zabrakło. Gotowa potrawa szybko rozeszła się wśród gości. Przeważała jedna opinia: Palce lizać!!!