iswinoujscie.pl • Sobota [24.08.2013, 21:13:57] • Świnoujście

Czytelnik apeluje do klientów sklepu: Przestańcie macać!

Czytelnik apeluje do klientów sklepu: Przestańcie macać!

fot. Sławomir Ryfczyński

Większość klientów sprawdza świeżość pieczywa gołymi rękami- pisze nasz Czytelnik, który często robi zakupy w Lidlu. Kiedy jednej kobiecie zwrócił uwagę na niewłaściwe postępowanie, popatrzyła na niego, jak na ufoludka i odeszła obrażona.

Często robię zakupy w Lidlu – pisze nasz Czytelnik.- Rano kupuję tam zawsze pieczywo. Jak wiadomo półki z pieczywem są tam zaraz przy wejściu. Jest zorganizowane niezwykle pragmatycznie, schludnie, wygodnie i w zamiarze higienicznie. Na stojaku są torebki i jednorazowe foliowe rękawiczki. Każdy kupujący powinien taką rękawiczkę założyć i dopiero wtedy sięgnąć po chleb , bułki czy inne liczne wypieki. Niestety większość klientów tego nie robi – wielu „maca” pieczywo sprawdzając świeżość pieczywa gołymi rękami. Do napisania tego maila skłonił mnie zaś zaobserwowany przypadek jednej pani która wpierw minęła stoiska z pieczywem podeszła do stoiska z ziemniakami i ogórkami gruntowymi i oczywiści gołymi rękami nałożyła sobie kartofli do torebki a później chyba przypomniała sobie o pieczywie – wróciła wiec do stoiska z pieczywem i w taki sam sposób gołymi rękami zaczęła sprawdzać świeżość bochenków chleba i bułek! Zwróciłem jej grzecznie uwagę ale popatrzyła na mnie tylko jak na kogoś z kosmosu i odeszła obrażona. Powiedziałem też o tym jednemu z pracowników, żeby wyraźniej napisać nad stoiskiem w jaki sposób klient powinien obsługiwać się na stoisku z pieczywem ale on odpowiedział że w tych sprawach są bezsilni! Proszę więc was o apel na waszych stronach o higieniczne zachowanie się w sklepie z pieczywem i to nie tylko w Lidlu! Inne sklepy też powinny wprowadzić taki sam sposób obsługi. Może w końcu i apel za pośrednictwem waszego portalu przyniesie jakiś pozytywny efekt.

Co na to przedstawiciele Lidla?

- Mini piekarnie pod nazwą „Chrupiące z pieca” działają w większości sklepów Lidl w Polsce. Miejsce, w którym odbywa się odpiek jest specjalnie odgrodzone od sali sprzedaży, a tuż obok pieca znajdują się regały na pieczywo z osłoną z pleksi, która chroni wypieki przed czynnikami zewnętrznymi - informuje nas Patrycja Kamińska z Lidla Polska. - Dla klientów przygotowane są papierowe torby na pieczywo oraz foliowe reklamówki i rękawiczki. Staramy się, by personel zwracał szczególną uwagę na higieniczne warunki w tej części obiektu. Tak jak cały sklep, jest to również część samoobsługowa, zatem nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować sytuacji, w których klienci nie korzystają z przygotowanych specjalnie dla nich rękawiczek ochronnych. Dziękujemy serdecznie za zwrócenie uwagi na zaistniałą sytuację. Zapewniamy, że na bieżąco testujemy nowe możliwości techniczno-organizacyjne, poszukując najlepszych rozwiązań w celu udoskonalenia funkcjonalności strefy odpieku.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/28181/