Na stołach pojawił się tradycyjny śledzik przygotowany na wiele sposobów. Przysmaki przyciągały do stołów ale większość uczestników zabawy wolała pożegnać karnawał n parkiecie.
fot. Sławomir Ryfczyński
Najczęściej w mieszkaniach i domach prywatnych, w gronie znajomych spożywaliśmy we wtorek tradycyjnego „śledzika”. W kilku lokalach odbyły się także śledzikowe zabawy. My odwiedziliśmy w ten wieczór restaurację „Gryfia” gdzie spotkanie wyznaczyli sobie studenci Uniwersytetu Trzeciego Wieku. W tym roku planowali zorganizowanie karnawałowego balu seniora. Nie udało się. Ale ostatkowe spotkanie wypadło wspaniale i… pysznie.
Na stołach pojawił się tradycyjny śledzik przygotowany na wiele sposobów. Przysmaki przyciągały do stołów ale większość uczestników zabawy wolała pożegnać karnawał n parkiecie.
fot. Sławomir Ryfczyński
Głównym organizatorem tej zabawy na pożegnanie karnawału była Alicja. Koleżanki i koledzy chętnie podchwycili pomysł i aktywnie włączyli się w jego realizację. Dr Elżbieta Pietrzyk – starosta Uniwersytetu zdradziła nam, że ostatkowy bal kończy karnawał ale rozpoczyna za to przygotowania do wielkich juwenaliów. W tym roku ta uroczystość będzie mieć szczególny charakter. Łączy się bowiem z jubileuszem X-lecia świnoujskiego UTW.
fot. Sławomir Ryfczyński
Ostatki UTW udowodniły, że energii naszym starszym studentom wystarczy na organizację niejednego jeszcze jubileuszu. Nie dość, że przygotowali wspaniałą, śledzikową ucztę to jeszcze zadziwiali tanecznym wigorem. Na parkiecie dawali siebie wszystko. Solo i zespołowo. Przez parkiet przewijały się tradycyjne „węże”.