iswinoujscie.pl • Poniedziałek [23.04.2012, 08:52:10] • Świnoujście

Co zjedli chorzy?

Co zjedli chorzy?

fot. Sławomir Ryfczyński

W Zakładzie Pielęgnacyjno- Opiekuńczym ( Fregata) likwidowano 13 kwietnia karaluchy. Opryski kuchni robiono w godzinach 9- 10.30, kiedy wyłożone było w niej jedzenie- informuje mieszkaniec miasta. - Śmierdzącym środkiem pryskali między leżącymi kotletami.

Posiłki w Zakładzie Pielęgnacyjno- Opiekuńczym gotuje koszalińska firma Tess Polska. Ponad 30 dostają podopieczni Zakładu. A 100 samochód zawozi dla chorych do szpitala. Co w piątek 13 kwietnia zjedli chorzy? Czy jedzenie było popryskane środkiem na karaluchy?

Chorzy w Zakładzie dostają śniadanie o 8.30. Według naszego informatora, likwidacja karaluchów w kuchni zaczęła się pół godziny później. Dyrektor Zakładu Pielęgnacyjno- Opiekuńczego, Jolanta Jędrak mówi, że akcja usuwania robali trwała po śniadaniu do południa. A potem jeszcze po godzinie 15.Wszystko robiła profesjonalna firma. Używano bezpieczne środki. No i najważniejsze: jedzenie było pochowane albo przeniesione do innych pomieszczeń.
A co z przygotowaniem obiadu i kolacji dla ponad setki ludzi? Wymaga to wielu godzin pracy.

Maria Budzyńska, kierowniczka kuchni prowadzonej przez Tess Polska zaprzecza, by karaluchy tępiono w czasie, o którym mówi Jolanta Jędrak.

- O godzinie 13 skończyłam wydawanie obiadu. Podajemy go razem z kolacją – mówi Maria Budzyńska. – Wtedy pozwoliłam rozpylać w kuchni środek. Wcześniej bym nie pozwoliła. Leżało tam przecież jedzenie. No i nie było żadnych kotletów! W życiu! Kotlety podajemy w niedzielę. Były żołądki duszone w sosie własnym.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/21976/