Już od ¶rody, na najwyższych obrotach pracuj± piekarnie i cukiernie. Za nimi cała noc intensywnej pracy. Hektolitry oleju w kadziach, a w nich p±czki. Miliony słodkich łakoci. W ubiegłym roku obliczono, że w całym kraju Polacy zjedli 95 milionów p±czków. ¦rednio 2,5 sztuki na statystycznego obywatela kraju. Ta statystyka nie obejmuje pozostałych słodko¶ci, które wchłaniamy. Ale wiadomo - tradycji musi się stać zado¶ć! I to w niejednym miejscu!
P±czkami podzielimy się więc z kolegami w pracy, skosztujemy „na stoj±co w sklepie czy cukierni (bo przecież kto dzi¶ kupuje „kota w worku”?!), może także w jakim¶ lokalu no i wreszcie – nie może ich zabrakn±ć gdy powrócimy do domu.
W domach nie do końca na szczę¶cie zanikł zwyczaj pieczenia własnych p±czków. Co ambitniejsze panie domu ( i maj±ce nieco więcej czasu) osobi¶cie zagniataj± p±czkowe ciasto. Podobno najsmaczniejsze robi± basze babcie, które zachowały tradycyjne przepisy. W¶ród najbardziej cenionych jest receptura na p±czek z konfitur± z dzikiej róży, do dzi¶ z mniejszym lub większym powodzeniem stosowana przez mistrzów fachu piekarskiego.
Najczę¶ciej jednak w sercu współczesnego p±czka odnajdziemy nieco mniej szlachetn± słodycz, np. popularny dżem truskawkowy. Znakomitej większo¶ci z nas takie wła¶nie nadzienie musi wystarczyć. I wystarczy. Bo przecież najważniejsze dzi¶ – to zje¶ć p±czka. Po prostu - p±czka.