iswinoujscie.pl • Wtorek [20.12.2011, 11:59:54] • Polska

Potrawy z kaczki i gęsi na Boże Narodzenie

Potrawy z kaczki i gęsi na Boże Narodzenie

Czerpiąc inspirację ze staropolskiej kuchni oraz tradycji DROSED proponuje, aby w święta na naszych stołach zagościły potrawy ze szlachetnego drobiu. Gęś z żurawiną DROSED.( fot. Producent )

Potrawy z gęsi były niezwykle cenione w staropolskiej kuchni, królowały na świątecznych stołach oraz podczas uroczystych biesiad. Gęsinę przyrządzano na wiele sposobów, podawano pasztety i smalec z gęsi, wędzone półgęski, krupnik na gęsi oraz pieczeń z jabłkami, śliwkami lub gruszkami i dodatkiem modrej kapusty. Na Kresach Wschodnich popularna była również potrawa zaczerpnięta z kuchni żydowskiej, czyli gęsi pipek. Mięso gęsi, tak chętnie chowanej w przydomowych gospodarstwach jeszcze w XX wieku, ma bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin. Gęsina jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale również najmniej kalorycznych mięs. Polska gęś owsiana zachwyca smakiem. Pieczona w ziołach lub z jabłkami doskonale smakuje na zimno i ciepło, można ją również udusić w winie lub podawać w galarecie.

Kaczka, obok gęsiny, uważana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Gości na naszych stołach zazwyczaj z okazji wyjątkowych uroczystości rodzinnych. To tradycyjne, staropolskie danie jest jednocześnie wykwintne w smaku i łatwe do przygotowania. Mięso kaczki, mimo pieczenia, zachowuje soczystość i kruchość. Zwolennicy kaczki doceniają jej wyjątkowy smak i wybierają chętniej, niż pozostałe produkty drobiowe. Kaczka zapiekana z jabłkami lub pomarańczami, udekorowana żurawiną, to doskonała propozycja na bożonarodzeniowy lub noworoczny obiad. Wystarczy dobry przepis oraz sprawdzone składniki.

Na opakowaniach świeżej kaczki dostępnej w ofercie Grupy DROSED znajdziemy polecany przez producenta oryginalny przepis na kaczkę pieczoną w pomarańczach, który ułatwi przygotowanie smacznej i wyśmienitej potrawy. Inne ciekawe przepisy można znaleźć na stronie serwisu kulinarnego www.drobioteka.pl Należąca do Grupy DROSED firma Roldrob produkuje w Tomaszowie Mazowieckim gęś owsianą nagrodzoną godłem „Teraz Polska”, dostępną w wersji schłodzonej lub mrożonej oraz w formie elementów. Z myślą o wygodzie konsumentów, Grupa DROSED proponuje także gotową do pieczenia, przyprawioną już kaczkę z nadzieniem z jabłek produkowaną przez zakład Sedar w Miedzyrzecu Podlaskim.

DROSED poleca przepisy na potrawy z gęsi:

Soczysta gęś duszona w winie
Pierś gęsi natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie, na odrobinie oleju zrumienić z obu stron, podlać białym winem i dusić do miękkości pod przykryciem. Gdy pierś będzie miękka, wyjąć ją i odstawić. Powstały w garnku sos częściowo odparować, dodać łyżkę masła i wymieszać. Pierś pokroić w plastry, podawać z powstałym w trakcie duszenia winnym sosem i łyżką żurawiny.

Gęś pieczona z jabłkami
Gęś umyć, natrzeć majerankiem i odłożyć w chłodne miejsce na 12 godzin. Jabłka obrać i podzielić na ósemki. Włożyć je do środka gęsi i zszyć lub spiąć otwór. Bawełnianą nitką przymocować udka i skrzydła gęsi do korpusu i ułożyć w brytfance, na dno wlać kilka łyżek wody. Piec z zachowaniem proporcji: 1 godz. na 1 kg mięsa. Podczas pieczenia regularnie skrapiać mięso wodą, a gdy puści sok, podlewać je sosem i obracać w brytfance. Podawać z pieczonymi jabłkami oraz opiekanymi ziemniakami.

Potrawy z kaczki i gęsi na Boże Narodzenie

Kaczka z pomarańczami_DROSED( fot. Producent )

Informacje o Grupie DROSED
Grupa DROSED to jeden z największych producentów drobiu i wyrobów drobiowych w Polsce. W jej skład wchodzą cztery spółki: Drosed S.A., Roldrob S.A., Sedar S.A. oraz Drosed Surowiec S.A.
Od 2000 r. DROSED należy do francuskiej Grupy LDC, która jest jednym z europejskich liderów
w produkcji drobiu świeżego. Działalność Grupy DROSED koncentruje się na czterech obszarach: surowcu, produkcji drobiu i elementów z drobiu, a także produkcji wędlin drobiowych oraz konserw drobiowych. Produkty marki DROSED, w tym standardowy produkt firmy – Pasztet Podlaski
– są obecne na półkach większości hiper- i supermarketów, dyskontów, a także tradycyjnych sklepów. DROSED przykłada ogromną wagę do bezpieczeństwa wytwarzanych produktów. Firma rygorystycznie przestrzega najwyższych standardów sanitarnych, w zgodzie z normami dotyczącymi dobrostanu zwierząt oraz wymogami weterynaryjnymi i higienicznymi. DROSED jest w tym względzie w czołówce europejskich producentów, o czym świadczą liczne przyznane firmie certyfikaty, m. in. IFS i BRC.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/20601/