Ryby na wigilijnym stole to niby nic nowego. Jednak sposób w jaki podano „króla polskich jezior” wzbudził zachwyt i rozkosze podniebienia. Rybę nadziewaną omletem i szpinakiem kucharze „Oranżerii” przygotowali na musie ogórkowym.
fot. Sławomir Ryfczyński
W klimacie zbliżających się świąt. przedsiębiorcy zrzeszeni w Północnej Izbie Gospodarczej spotkali się w piątek w Restauracji „Oranżeria”. Była to okazja do skosztowania tradycyjnych polskich dań serwowanych przez szefa kuchni, który dla gości przygotował także specjalną potrawę – pieczonego w całości szczupaka, nadziewanego omletem i szpinakiem, podanego na musie ogórkowym. Właściciel i obsługa lokalu postarały się o wigilijne przysmaki i atmosferę. Nie zabrakło gości – spodziewanych i oczekiwanych!
Ryby na wigilijnym stole to niby nic nowego. Jednak sposób w jaki podano „króla polskich jezior” wzbudził zachwyt i rozkosze podniebienia. Rybę nadziewaną omletem i szpinakiem kucharze „Oranżerii” przygotowali na musie ogórkowym.
fot. Sławomir Ryfczyński
Rozkosze podniebienia pomogły w zbudowaniu rodzinne atmosfery, zachęciły do wspomnień. Tym razem nie tylko rodzinnych.
fot. Sławomir Ryfczyński
Gościem przedsiębiorców był dr Józef Pluciński – ceniony historyk i pasjonat dziejów Świnoujścia. Przypomniał, jak wyglądały Święta w Świnoujściu w trudnych czasach powojennych i jak rozwijała się wtedy gospodarka miasta.