iswinoujscie.pl • Niedziela [29.11.2009, 07:09:44] • zachodniopomorskie

Regionalne potrawy magnesem dla turystów

Regionalne potrawy magnesem dla turystów

Tomek szef kuchni Karczmy Polskiej "pod Kogutem". Tradycyjne potrawy z bałtyckich ryb to specjalność zakładu.( fot. Sławomir Ryfczyński )

Gastronomicy, hotelarze, producenci żywności, rolnicy mogą stać się beneficjentami projektu utworzenia Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Pomorzu Zachodnim”. 10 grudnia w Szczecinie władze województwa wraz z zainteresowanymi przedsiębiorcami mają ustalić pierwsze szczegóły projektu, który swoim zasięgiem ma objąć cały region.

Od 2008 roku Województwo Zachodniopomorskie jest pełnoprawnym członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Sieć jest formą współpracy pomiędzy regionami i poszczególnymi przedsiębiorstwami (restauratorami, producentami, właścicielami obiektów hotelarskich, rolnikami, etc.) zainteresowanymi ulepszaniem i promowaniem produktów regionalnych, regionalnej żywności, usług i potraw, a także zachowaniem regionalnych tradycji kulinarnych oraz kreowaniem nowych tradycji wśród mieszkańców regionu i odwiedzających go turystów.
Celem istnienia sieci jest m.in. zwiększenie ruchu turystycznego, rozwój i wsparcie małych i średnich przedsiębiorstw z branży spożywczej, gospodarstw rolnych, ogrodniczych, sadowniczych czy rybackich. Udział w Sieci pozwoli na wzmocnienie ich konkurencyjności oraz na zwiększenie zainteresowania konsumentów żywnością wysokiej jakości. Pozwoli na wymianę wiedzy i doświadczeń między członkami całej Sieci. Upraszczając ten urzędowy język program ma na celu promowanie wybranych produktów i firm, które zgłoszą swoje propozycje do programu. Na tych najlepszych pojawią się naklejki ze specjalnym logo europejskiego programu. Będzie to sygnał dla turystów krajowych i zagranicznych, że warto odwiedzić to właśnie miejsce, skorzystać z oferty restauracji, sklepu, producenta. Seminarium adresowane jest do ww. grupy, a jego celem jest przekonanie uczestników do korzyści, jakie płyną z możliwości posługiwania się logo „Dziedzictwo Kulinarne Pomorze Zachodnie”, którego właścicielem jest Województwo.

W spotkaniu weźmie udział Ewa Kierzkowska – Wicemarszałek Sejmu RP oraz Jan Hansson – Europejski Koordynator Sieci Dziedzictwa Kulinarnego ze Szwecji oraz Igor Marek Hutnikiewicz – Dyrektor Biura Jakości i Znaków regionalnych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Przewidywany koszt realizacji zadania wyniesie: 10.325 zł brutto i będzie ono sfinansowane ze środków Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska.

W związku z ograniczoną ilością miejsc proszę o potwierdzenie pocztą elektroniczną udziału w konferencji (z podaniem imienia, nazwiska, nazwy instytucji/przedsiębiorstwa, telefonu kontaktowego i adresu mailowego) na adres mailowy kwika@wzp.pl w nieprzekraczalnym terminie do dnia 6 grudnia 2009 r. Dodatkowe informacje można uzyskać u pana Krzysztofa Wiki w Wydziale Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, tel. 91 44 67 116.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/11998/