www.slonecznie.pl • Piątek [20.11.2009, 14:12:20] • Świat
Namaste – witamy w świecie barw Indii
fot. www.slonecznie.pl
Indie to kraj o niesłychanej różnorodności ludzi, bogactwa kulturowego, językowego, religijnego oraz krajobrazowego. Wszystko to sprawia, że jest to kraina niezwykle barwna, wyjątkowa i fascynująca. Indie są domem dla wyznawców hinduizmu, islamu, chrześcijaństwa, sikhizmu, dżinizmu, buddyzmu i judaizmu. Olbrzymim bogactwem krajobrazu są zarówno rajskie, tropikalne wybrzeża, jak i najwyższy na świecie łańcuch górski.
W Indiach znajdziemy wszystko, wielkie miasta szczycące się nową technologią oraz małe, urocze wsie, w których w raz z najstarszymi mieszkańcami żyją tradycja i kultura dawnych Indii. Różnorodne grupy etniczne wniosły do tego kraju odmienną architekturę i sztukę, języki, zwyczaje, literaturę, muzykę i taniec. Ten kalejdoskop różności powoduje, że Indie są miejscem magicznym.
fot. www.slonecznie.pl
Obszar Indii jest bardzo rozległy i należy spodziewać się bardzo zróżnicowanego klimatu. Na wybrzeżu jest słonecznie i gorąco zarówno w dzień jak i w nocy, w głębi lądu i w okolicach New Delhi chłodniejsze bywają noce i poranki, a w Himalajach leży wieczny śnieg. Od maja do września trwa okres pory deszczowej. Najlepszą porą na wyjazd do Indii są miesiące od października do marca. Jest to bardzo dobra pora zarówno na zwiedzanie Indii jak i na wypoczynek na rozległych, szerokich i piaszczystych plażach Goa.
fot. www.slonecznie.pl
Indie mienią się niezliczoną ilością barw, zapachów i smaków. Mieszkańcy tego kraju są ciepli, gościnni i otwarci. Miasta tętnią życiem, na ulicach spotkamy oszałamiającą ilość kolorów i odcieni sari – tradycyjnego stroju hindusek pochłoniętych codziennymi zakupami. Handel kwitnie w każdym zaułku miasta. Co krok napotykamy wielobarwne stragany z egzotycznymi owocami mango, kiściami bananów i wypieszczonymi w słońcu arbuzami. Dookoła unosi się nadzwyczajna woń kadzideł i kwiatów, używanych do obrządków religijnych. Girlandy kwiatów są składane w ofierze podczas modlitwy do Ganeszy – boga o obliczu słonia, o mądrość, dobrobyt i obfitość. Wszędzie roztacza się aromat niezliczonych przypraw i zapach herbaty.
W kuchni hinduskiej nigdy nie brakuje przypraw. Hindusi używają ich nie tylko w celu uszlachetnienia smaku potraw, ale także do pobudzenia apetytu i procesów trawiennych. Odpowiednio skomponowane przyprawy nie zmieniają oryginalnego smaku potrawy lecz go wydobywają. Specyficzną przyprawą jest garam masala – czarodziejska mieszanka wielu zmielonych i podgrzanych przypraw. Kuchnia tego kraju bazuje na ryżu, soczewicy, warzywach, drobiu, wieprzowinie, jagnięcinie i rybach. Przysmakiem jest baranina w sosie migdałowym, ciastka i desery na bazie mleka oraz przekąski smażone w oleju kokosowym.