Jesieni± ubieg³ego roku nauczyciel Lidia Wiosna przywioz³a z Ogrodu Dendrologicznego w Glinnej kilkana¶cie sztuk kasztanów jadalnych. Kilka z nich dzieci posadzi³y w doniczkach w swojej sali.
fot. Opiekun LOP Lidia Wiosna
Dzieci z ko³a LOP w Przedszkolu Miejskim nr 10 "Kolorowy ¦wiat" przekaza³y ogrodnikowi miasta ¦winouj¶cia, panu Romanowi Gziñskiemu 5 sadzonek kasztana jadalnego.
Jesieni± ubieg³ego roku nauczyciel Lidia Wiosna przywioz³a z Ogrodu Dendrologicznego w Glinnej kilkana¶cie sztuk kasztanów jadalnych. Kilka z nich dzieci posadzi³y w doniczkach w swojej sali.
fot. Opiekun LOP Lidia Wiosna
Opiekowa³y siê nimi przez ca³± zimê podlewa³y, obserwowa³y kie³kowanie, wzrost ro¶lin.
Sadzonki odebrali pracownicy ogrodnika i bêd± posadzone na terenie naszego miasta, gdy trochê podrosn±.
fot. Opiekun LOP Lidia Wiosna
W ¦winouj¶ciu nie ma jeszcze drzew kasztana jadalnego.
Kto wie... mo¿e kiedy¶...
Jedn± ro¶linkê kasztana dzieci zostawi³y u siebie, posadz± ja w ogrodzie przedszkolnym.
tekst & foto:Opiekun LOP Lidia Wiosna
W przedszkolu z pewno¶ci± uro¶nie i bêdzie du¿ym drzewem, bo opiekowaæ siê bêd± nim naprawdê zainteresowani przyrod±, czyli dzieci. A co z miejskimi drzewkami? Oby nie zniszczyli ich wandale i nie ukradli z³odzieje. Zobaczymy.
Zaraz znikn± jak ¿onkile...
Wpis zosta³ usuniêty ze wzglêdu na z³amanie prawa lub regulaminu serwisu przez u¿ytkownika/Admin
Pieczone kasztany, Przepis: -Kasztany naci±æ ostrym no¿em na krzy¿ od „ostrego“ koñca do podstawy. -Zagrzaæ piekarnik do 220 stopni. -Kasztany po³o¿yæ na blachê i wsun±æ na 20 min. do piekarnika. Po 10-ciu min. potrz±sn±æ kasztanami i ewentualnie je odwróciæ. Czas pieczenia zale¿y w pewnej mierze od warunków w danej kuchni i samych kasztanów. Dobrze upieczone kasztany powinny byæ w ¶rodku delikatne, ale na powierzchni „mi±¿szu” nieco chrupi±ce i upieczone na kolor z³oty. Kasztany podawaæ w ³upinach, które usuwa siê wraz ze znajduj±cymi siê pod nimi skórkami poprzez roz³amanie ³upinki w miejscu naciêcia.
S± na ¶wiecie kasztany, choæ byæ mo¿e trudno w to uwierzyæ, które nie s³u¿± dzieciom jako materia³ do robienia ludzików i zwierz±tek, ale po ma³ej obróbce przeobra¿aj± siê w smako³yki, w których gustuj± nie tylko najm³odsi. Wygl±daj± ca³kiem zwyczajnie, ale to, co kryj± wewn±trz jest grzechu warte. Mo¿e wiêc co¶ w tym jest, ¿e najlepsze kasztany s± na Placu Pigall…
Ale i tak najlepsze kasztany na placu Pigalle...
Kasztan jadalny to drzewo wysoko¶ci do 30 metrów. Kora o³owianoszara i g³adka z biegiem lat staje siê ciemnobr±zowa z pod³u¿nymi bruzdami. Li¶cie d³ugie, skrêtoleg³e, pojedyncze, równomiernie pi³kowane, zaostrzone. D³ugo¶æ ok. 10-30 cm, szeroko¶æ ok. 8 cm. Ciemnozielone, od spodu jasnozielone, po obu stronach nagie. Kotki d³ugo¶ci do 35 cm. Owoce w postaci trójkomorowych, kolczastych (je¿owatych) torebek z jadalnymi owocami w ilo¶ci 1 do 3 sztuk. Poniewa¿ kasztan nale¿y do rodziny bukowatych to owoce nazywamy orzechami. S± one sp³aszczone, do 3 cm ¶rednicy. Dojrzewaj± pod koniec pa¼dziernika. Pochodzenie: Europa na po³udnie od Alp, Azja Mniejsza. Lokalizacja: Mielno, Ogród Botaniczny W-wa, Arboretum w Powsinie i Rogowie, niebawem tak¿e ¦winouj¶cie. Rozmaito¶ci: Kwitnie na prze³omie czerwca i lipca. Sadzony jako drzewo ozdobne w parkach i przy drogach. W Polsce g³ównie Pomorze i Dolny ¦l±sk. Lubi ¿yzne i wapienne gleby. Rozmna¿a siê z nasion. Najlepiej wysiewaæ je bezpo¶rednio po zbiorze lub wiosn± po przechowaniu w wilgotnym piasku.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) wystêpuje g³ównie w po³udniowej Europie, pó³nocnej Afryce i Azji Mniejszej. Nale¿y do rodziny bukowatych i jest drzewem dorastaj±cym do 30 m. Klimat ¶rodkowej Polski jest dla niego do¶æ surowy, dlatego odbijaj±c po mro¼nej zimie, przyjmuje wielopniowe krzaczaste formy. Na zachodzie za¶ czê¶ciej mo¿na spotkaæ drzewiaste okazy, które wydaj± owoce. Przez pierwsze 10 lat kasztan ro¶nie do¶æ wolno, potem za¶ osi±ga wiêksze przyrosty. Jest gatunkiem d³ugowiecznym – ¿yje nawet do 500 lat. Kasztan jadalny wytwarza d³ugi korzeñ palowy i preferuje gleby g³êbokie, ¶wie¿e oraz gliniaste. Lubi ciep³e i wilgotne stanowiska, ale dobrze te¿ znosi suszê. Ma atrakcyjne, ciemnozielone, b³yszcz±ce i ostropi³kowane li¶cie. Kwiaty o formie bia³ozielonych k³osów pojawiaj± siê w maju i czerwcu, a owoce ukryte w kolczastych ³upinach dojrzewaj± w pa¼dzierniku. Sadz±c go w ogrodzie, nale¿y staraæ siê wybraæ jak najbardziej zaciszne i os³oniête miejsce.
No i bêdzie nied³ugo" najlepsze kasztany s± na placu...rybaka";)
Ja wcina³em w Pary¿u-----z grilla takie jeszcze w miarê natomiast te w polewie-jak ziemniaczki-¶limaczki brrr...
Jak posadz± /i bêdzie wiadomo gdzie/, to zaraz je wykopie jaki¶ starszy dzia³kowiec /jak cebulki/ o czym w poprzedniej wiadomo¶ci. Takie to nasze miasto.
Kasztan jadalny (Castanea sativa Mill.) - gatunek ro¶lin z rodziny bukowatych (Fagaceae Dumort.). Kiedy¶ gatunek wystêpuj±cy tylko na po³udnie od Alp, rozpowszechniony przez Rzymian w Europie Zachodniej. Obecnie rozpowszechniony w basenie Morza ¦ródziemnego, Azji Mniejszej i na Kaukazie. W Polsce rosn± nieliczne egzemplarze, g³ównie na Pomorzu Zachodnim i Dolnym ¦l±sku.
czy najlepsze kasztany beda na placu slowianskim, a zuzanna lubi je szczegolnie jesienia...?
Co ten ogrodnik z tym zrobi? On ma tylko biurko. Od pewnego czasu jest ma³o aktywny. Chyba siê kogo¶ przestraszy³. Taka piêkna ro¶linno¶æ w ¦winouj¶ciu, a w tylu miejscach zaniedbano, zw³aszcza lasy miejskie.