iswinoujscie.pl • Pi±tek [03.10.2025, 21:48:54] • zachodniopomorskie
Pyszne zachodniopomorskie akcenty na targach w Poznaniu. „Per³y” i medal dla naszych regionalnych producentów

fot. Urz±d Marsza³kowski Województwa Zachodniopomorskiego
W miniony weekend – 26-28 wrze¶nia – Miêdzynarodowe Targi Poznañskie by³y najsmaczniejszym miejscem w Polsce. W stolicy Wielkopolski odby³o siê jedno z najwa¿niejszych wydarzeñ kulinarnych w kraju – targi „Smaki Regionów”. W tê wyj±tkow± podró¿ zaprosi³o tak¿e Pomorze Zachodnie, na stoisku którego zaprezentowa³o siê siedmiu wystawców. Ponadto wrêczono nagrody „Per³y” w finale XXIV edycji ogólnopolskiego konkursu pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Sze¶æ z nich trafi³o do naszych regionalnych producentów.
Targi to przede wszystkim niezapomniana podró¿ po kulinarnych zak±tkach Polski bez konieczno¶ci przemierzania ca³ego kraju w poszukiwaniu ¿ywno¶ci wysokiej jako¶ci. G³ównym celem wydarzenia by³a promocja produktów tradycyjnych – wpisanych na Listê Produktów Tradycyjnych prowadzon± przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz produktów regionalnych i lokalnych pochodz±cych z ca³ego kraju. Samorz±d Województwa Zachodniopomorskiego od wielu lat uczestniczy w wydarzeniu w charakterze wystawcy.
– Pomorze Zachodnie stawia na promocjê produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. Pod mark± „Aleja Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego” organizowane s± strefy wystawiennicze podczas najwiêkszych wydarzeñ w regionie takich jak: Jarmark Jakubowy, Festiwal Tradycji czy Do¿ynki Wojewódzkie w Przelewicach. Nasze pyszno¶ci promowane s± równie¿ na arenie ogólnopolskiej, m.in. podczas tego najwa¿niejszego wydarzenia kulinarnego w kraju, do którego bez w±tpienia nale¿± Targi Smaki Regionów w Poznaniu – zaznacza zachodniopomorski marsza³ek Olgierd Geblewicz.

fot. Urz±d Marsza³kowski Województwa Zachodniopomorskiego
W roku bie¿±cym stoisko wystawiennicze Pomorza Zachodniego ulokowane by³o na powierzchni 80 m2, w hali 3A, przy stoisku nr 10. Nasze województwo reprezentowali wytwórcy tradycyjnej, regionalnej i lokalnej ¿ywno¶ci wysokiej jako¶ci, dla których udzia³ w targach to nie tylko propagowanie tradycji kulinarnych, ale równie¿ mo¿liwo¶æ nawi±zania nowych kontaktów biznesowych oraz wymiany do¶wiadczeñ.
Lista wystawców wygl±da³a nastêpuj±co:
1/ Ryby z Wyspy Wolin
2/ Colberg – Ko³obrzeska Fabryka Piwa
3/ Destylarnia Sedina
4/ Monard Dorota Rutkowska Nalewki Tradycyjne
5/ Ba³tycka Manufaktura S³odko¶ci
6/ Po³czyñska Olejarnia
7/ Gospodarstwo Pasieczne „Cuda z Ula”
Targi Smaki Regionów przyci±gnê³y kilkuset krajowych i zagranicznych wystawców oraz t³umy zwiedzaj±cych. Magnesem by³y regionalne produkty wybierane przez konsumentów ze wzglêdu na ich warto¶ci od¿ywcze, jako¶æ, oryginalno¶æ i wyj±tkowy smak. Na zwiedzaj±cych czekali nie tylko wystawcy, ale tak¿e degustacje ich potraw. Wa¿nym punktem imprezy by³a scena kulinarna, na której mia³y miejsce m.in. pokazy gotowania. Z kolei najm³odsi uczestnicy wydarzenia mogli spróbowaæ swoich si³ w warsztatach kulinarnych. Dzieci wcieli³y siê w rolê ma³ych piekarzy i osobi¶cie sprawdza³y, jak powstaje pieczywo. Jednym s³owem to by³ weekend, który up³yn±³ pod has³em ekologicznego, pysznego jedzenia oraz swojskiej atmosfery.
Podczas poznañskich targów odby³o siê podsumowanie XXIV edycji ogólnopolskiego konkursu pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. W jego trakcie wrêczone zosta³y „Per³y”. Laureatami z Pomorza Zachodniego zostali:
1/ Chleb Ba³tycki z Bobolic – Gminna Spó³dzielnia ,,Samopomoc Ch³opska” Bobolice
2/ D¿em z czerwonej porzeczki – Jolanta Lipiñska z Sulina ko³o Marianowa
3/ Miód drahimski wrzosowy – Konrad Fujarski „Miody Fujarskich”
4/ Pierogi z wêdzonym linem – Jolanta Stañczyk z Linówka ko³o Iñska
5/ Szarlotka woliñska – Krystyna Choroszkiewicz „Stowarzyszenie So³tysów Ziemi Woliñskiej”
6/ Szynka pradziadka – Helena Florczak Masar sp. z o.o.

fot. Urz±d Marsza³kowski Województwa Zachodniopomorskiego
Po³czyñska Olejarnia zosta³a uhonorowana medalem Targów Smaki Regionów 2025 w Poznaniu za ekologiczny olej z nasion lnu br±zowego. Nagroda wrêczona zosta³a przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefana Krajewskiego.
Ponadto nagrodê „Klucz do Polskiej Spi¿arni 2025” otrzyma³a Szko³a Podstawowa nr 1 z Oddzia³ami Integracyjnymi im. Boles³awa Chrobrego w Ko³obrzegu. Jej uczniowie od 11 lat z sukcesami bior± udzia³ w wojewódzkim konkursie „Poszukiwacze smaków”. W¶ród nagrodzonych potraw znalaz³y siê m.in.: chleb królewski babci W³adys³awy, tort chlebowy babci W³adys³awy, zupa ¶ledziowa pradziadka Kazika czy babka prababki.
Biuro Prasowe
Urz±d Marsza³kowski Województwa Zachodniopomorskiego