iswinoujscie.pl • Czwartek [01.05.2025, 08:38:27] • Polska
Kiełbasa królową grilla! Raport „Grillowe zwyczaje Polaków” 2025 na majówkę

fot. Organizator
Odkryj sekret polskiego fenomenu! Grillowanie to więcej niż jedzenie – to nasz narodowy rytuał! Zastanawiasz się, bez czego Polacy nie wyobrażają sobie idealnego długiego weekendu? Odpowiedź jest prosta: bez aromatycznego grilla i bliskich u boku. Chcesz poznać kulisy tej pasji? Jaki rodzaj grilla najchętniej wybieramy? Jakie smaki królują na naszych rusztach? Który napój jest najpopularniejszy podczas majówkowego grillowania? Poznaj odpowiedzi w najnowszym raporcie „Grillowe zwyczaje Polaków” 2025 przygotowanym przez firmę Decofire.
Wraz z pierwszym powiewem cieplejszego powietrza, Polska rozkwita zapachem grillowanych specjałów. Majówka to czas, kiedy grilluje aż 8 na 10 Polaków! Odświeżamy grille, kompletujemy akcesoria i otwieramy serca (i ogrody!) dla przyjaciół. Weekendowy relaks nabiera wyjątkowego smaku w atmosferze spotkań z najbliższymi i pysznego jedzenia. Przekonaj się, dlaczego w grillowaniu nie mamy sobie równych.
– Z biegiem lat grillowanie utrwaliło się w świadomości Polaków jako jedno z najchętniej wybieranych zajęć podczas majówki. Przyjemny aromat, smakowite mięso i chrupiące dodatki są niewątpliwymi atutami grilla. Niemniej jednak, to towarzystwo naszych przyjaciół, rodziny i znajomych jest tym, co naprawdę się liczy – zauważa Michał Dobosz, właściciel Grill360.pl i Decofire.pl, ekspert w dziedzinie grillowania. – Grill często stanowi doskonałe tło do wielogodzinnych spotkań, które upływają na rozmowach i wspólnym biesiadowaniu.

fot. Organizator
Jak często i na czym grillują Polacy?
W raporcie „Grillowe zwyczaje Polaków” 2025 znajdujemy odpowiedź na to, jaka jest częstotliwość grillowania podczas trwania sezonu grillowego. Aż 47% osób, czyli prawie połowa ankietowanych, deklaruje, że w trakcie cieplejszych dni grilluje przynajmniej raz w tygodniu. Ważnym wnioskiem jest także wzrost popularności i zainteresowania grillami gazowymi. Mimo że grille węglowe mają wciąż przewagę, to znaczna część ankietowanych korzysta także z grilli na gaz. W pytaniu wielokrotnego wyboru o rodzaj grilla, 71% ankietowanych wskazało korzystanie z grilla węglowego, a 35% z grilla gazowego. Jeżeli grillujemy na grillach węglowych, to najchętniej korzystamy z brykietu – odpowiedziało tak 42% ankietowanych.

fot. Organizator
Ile średnio płacimy za grilla?
Większość Polaków nadal preferuje ekonomiczne opcje grillowe. Aż 40% ankietowanych przyznało się do zakupu grilla w cenie nieprzekraczającej 500 zł. Wyniki te sugerują, że konsumenci w Polsce wciąż skłaniają się ku przystępnym cenowo modelom dostępnym w popularnych marketach, które są tańsze od grilli renomowanych marek.
– Grille renomowanych marek oferują wyraźnie wyższą jakość i lepsze wykonanie w porównaniu z modelami marketowymi – zauważa Łukasz Podleś, ekspert grillowy z Decofire. – Produkty znanych producentów często posiadają unikalne technologie, gwarantują stabilną temperaturę wewnątrz, charakteryzują się dobrą izolacją, wysokiej klasy rusztami oraz dużą mocą. Warto pamiętać, że do przyrządzenia dań wymagających ekstremalnie wysokich temperatur, takich jak pizza czy stek, niezbędny jest grill, który potrafi je osiągnąć.
Decydując się na zakup grilla, Polacy biorą pod uwagę przede wszystkim rodzaj (50%) i wielkość rusztu (46%). Jeśli chodzi o akcesoria, najpopularniejsze są szczypce (używane przez 71% grillujących), łopatka do grilla (60%).

fot. Organizator
Co najczęściej trafia na ruszt grilla?
Kiełbasa to absolutny hit polskich grilli, który podczas majówki trafia na ruszt u 80% badanych. Tuż za nią plasują się karkówka (78%) i kurczak (64%). W kontekście technik grillowania, zaskakuje fakt, że spora część (44%) nie przykłada wagi do metod grillowych, a aż 67% respondentów bazuje na własnym doświadczeniu, rezygnując z termometru do mięs.
Najchętniej popijanym trunkiem jest piwo (79%), a następnie woda (55%). Wiele osób sięga także po soki i napoje gazowane. Dodatki do grillowanych potraw, które cieszą się największą popularnością to: ketchup i musztarda.
Gdzie, dla kogo i za ile grillujemy?
Zdecydowana większość Polaków preferuje grillowanie we własnym ogrodzie, a najczęściej zapraszamy na nie do sześciu osób. Interesujące jest, że aż 79% z nas aktywnie szuka nowych pomysłów na dania z grilla, co świadczy o pragnieniu urozmaicenia menu i zaskoczenia bliskich. Najczęściej wskazywanym przedziałem budżetowym na grillowanie jest kwota od 100 do 200 zł (42% badanych).

fot. Organizator
Plusy i minusy grillowania
Najważniejszym powodem, dla którego Polacy tak chętnie grillują (79%), jest szansa na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Na drugim miejscu znajduje się spędzanie czasu na świeżym powietrzu (71%), a na trzecim smaczne jedzenie (66%).
Podsumowanie
Raport prezentuje dominujące trendy w polskim grillowaniu. Dla wielu z nas wiosenne i letnie weekendy są synonimem spotkań przy grillu z najbliższymi. Zapraszamy do zapoznania się z dokładnymi wynikami, które pozwolą w pełni zrozumieć polską kulturę grillowania i zainspirować do kulinarnych eksperymentów.
Autorem raportu jest firma Decofire.pl.